Kamila Valijeva je vodila po kratkem programu, v prostem pa delala številne napake, tako da je končala na 4. mestu. Foto: EPA
Kamila Valijeva je vodila po kratkem programu, v prostem pa delala številne napake, tako da je končala na 4. mestu. Foto: EPA

Thomas Bach je na novinarski konferenci v Pekingu kritiziral Tutberidze in druge člane ruske ekipe, kako so se odzvali na nastop Valijeve. Prvi mož olimpijskega gibanja je dejal, da ga je "zmotila izredna hladnost", ki je je bila mlada drsalka deležna neposredno po nastopu, ob tem pa dodal, da mu to ni dalo "veliko zaupanja v Kamilino spremljevalno ekipo".

Sorodna novica MOK se bo lotil problematike nastopa mladoletnih športnikov

Nekateri ruski športni uradniki so takoj zavrnili kritike, Tutberidze pa se je zdaj tudi sama oglasila na družbenih omrežjih. "Še vedno sem presenečena nad oceno našega dela cenjenega gospoda Bacha," je zapisala na Instagramu.

Ob tem je podprla odprto pismo ruskega trenerskega kolega Aleksandra Šulina, v katerem je ta Bachu izrazil začudenje nad njegovimi izjavami. Kot je v pismu poudaril Šulin, je Tutberidze od leta 2014 ustvarila že štiri dobitnike zlatih medalj, zato "verjetno sama najbolje ve, kako in kaj mora povedati svojim varovancem po njihovih nastopih".

Prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja je sicer tudi napovedal, da bo vprašanje nastopov mladoletnih športnikov na dnevnem redu izvršnega odbora MOK-a, vodstvo Mednarodne drsalne zveze pa bo še letos odločalo o predlogu za zvišanje minimalne starosti tekmovalcev na članskih mednarodnih tekmovanjih na 17 let.

Vendžing Sui in Cong Han sta navdušila domače gledalce. Foto: EPA
Vendžing Sui in Cong Han sta navdušila domače gledalce. Foto: EPA

Športni pari: Zlato in srebro ločilo dobre pol točke
Na zadnjem tekmovanju umetnostnih drsalcev v Pekingu, na katerem so se pomerili športni pari, sta zmagala Kitajca Vendžing Sui in Cong Han (239,88). Srebro je z zaostankom nekaj več kot pol točke pripadlo Rusoma Jevgeniji Tarasovi in Vladimirju Morozovu (239,25), bron pa njunima rojakoma, svetovnima prvakoma Anastaziji Mišini in Aleksandru Galliamovu (237,71).

Kitajca sta v prostem programu potrdila odlično pripravljenost in se veselila zmage pred domačim občinstvom. Vodila sta že po kratkem programu (resda le za 0,16 točke), v prostem programu pa sta prav tako prejela najvišjo oceno (155,47) in na koncu dosegla nov svetovni rekord.

Sui in Han, srebrna pred štirimi leti v Pjongčangu, sta drsala na skladbo z naslovom Bridge Over Troubled Water. Gostiteljem iger sta zagotovila deveto zlato odličje v Pekingu, skupno pa 15.

"Ljudje so dvomili v naju, ker sva približno enako visoka. Prestala sva veliko dvomov in poškodb. Ko ljudje trdijo, da nekaj ne vodi nikamor, si utri svojo pot. Nikoli ne nehaj verjeti vase," je dejala 26-letna Sui, ki so jo po koncu nastopa preplavile solze.

Kitajca skupaj drsata že od najstniških let. "Mislim, da je to nepozabna noč. V domovini sva uresničila svoje sanje. Drsala sva najbolje, kar znava, uspel nama je čudovit nastop," je bil vesel 29-letni Han.

Sui in Han navdušila z edinim štirikratnim tvistom na igrah
Nastop Kitajcev Sui/Han za zlato med športnimi pari
Športni pari
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Vendžing Sui/Cong HanKitajska239,88
2Jevgenija Tarasova/Vladimir MorozovRusija239,25
3Anastazija Mišina/Aleksander GalliamovRusija237,71
Sorodna novica Brezčuten odziv trenerke Kamile Valijeve vznemirja javnost
Sorodna novica Avtorja priredbe skladbe House of the Rising Sun tožita drsalca, ki sta jo nedovoljeno uporabila
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V prihodnjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.