Kamila Valijeva je neuspešno opravila prosti program in osvojila 4. mesto, potem ko je vodila po kratkem programu. Foto: Reuters
Kamila Valijeva je neuspešno opravila prosti program in osvojila 4. mesto, potem ko je vodila po kratkem programu. Foto: Reuters

68-letni predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja je dobil veliko vprašanj o 15-letni Kamili Valijevi, ki je v četrtek kot favoritinja v umetnostnem drsanju ostala brez medalje. Primer Rusinje je sprožil vprašanja o udeležbi mladoletnikov na olimpijskih igrah.

Sorodna novica Brezčuten odziv trenerke Kamile Valijeve vznemirja javnost

"To je zelo, zelo žalostna zgodba. Tudi sam sem bil zelo pretresen, ko sem včeraj po televiziji gledal njen nastop. Videl sem, pod kako velikim pritiskom je bila, ta je bil daleč večji od tega, kar sem lahko sploh pričakoval," je ocenil Bach in dodal:

"Vprašanje nastopov mladoletnih športnic in športnikov bo na dnevnem redu izvršnega odbora MOK-a. In to o nastopih ne le na olimpijskih igrah, ampak na vseh tekmovanjih, na katerih sicer tekmujejo odrasli. O tem sicer v izvršnem odboru že nekaj časa razmišljamo."

V umetnostnem drsanju je bilo še precej mladoletnih tekmovalk, podobno je še v nekaj športih.

Thomas Bach o Kamili Valijevi:
Thomas Bach o Kamili Valijevi: "Tudi sam sem bil zelo pretresen, ko sem po televiziji gledal njen nastop." Foto: AP

Dopinški primer, ki odpira številna vprašanja
Kamila Valijeva je v prostem programu odpovedala, plesni nastop na Ravelov Bolero se ji je ponesrečil. Očitno je bila teža pritiska prevelika, saj se je znašla v središču dopinške afere. Pred šestimi tedni je bila na ruskem državnem prvenstvu v Sankt Peterburgu pozitivna na prepovedano snov trimetazidin, kar pa je bilo znano šele 8. februarja. Mednarodno arbitražno razsodišču je preklicalo začasni suspenz in zavrnil pritožbe MOK-a, Svetovne protidopinške agencije in Mednarodne drsalne zveze.

To ne pomeni, da je primer zaključen in da je Valijeva oprana krivde. "Izgubili smo na sodišču in odločitev bomo spoštovali. Kajti če tega ne bi storili in bi sodišče zaobšli, potem ne bi bilo več mednarodnega športa," je o tem dejal Bach.

Dotaknil se je tudi neprijetnega prizora takoj po nastopu Valijeve, ko jo je trenerka Eteri Tutberidze sprejela z zelo hladnimi besedami ("Zakaj si se predala? Razloži mi, zakaj?"). Bach je poudaril, da je bil trenerkin odziv srhljiv, saj bi morala pokazati sočutje in svoji varovanki nuditi podporo. Nakazal je celo, da v prihodnje za takšne trenerje ne bo več prostora v športu.

Izrazil je upanje, da bo Valijeva imela dovolj veliko podporo družine, prijateljev in strokovnjakov, ki ji bodo pomagali prebroditi te zelo težke trenutke. "Samo upamo lahko, da bo dobila ustrezno pomoč, da to ne bo travmatično vplivalo na njeno življenje."

Pekinške igre zelo uspešne, pravi Bach
Čeprav bojev v Pekingu še ni konec (zaprtje bo v nedeljo), je Bach igre že označil za uspešne: "Olimpijske igre v Pekingu so bile zelo uspešne, čeprav so jih kitajski prijatelji pripravili v zelo težkih razmerah. Kljub ukrepom je bilo v olimpijskih vaseh čutiti prvinski olimpijski duh med tekmovalci, ki so na športnih prizoriščih prikazali izjemne predstave." Bach je poudaril tudi tudi veliko gledanost televizijskih prenosov tekmovanj.

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.