Kamila Valijeva ni zdržala silovitega pritiska, v prostem programu so se ji številni skoki ponesrečili, končala je na četrtem mestu, razočaranje je bilo silovito. Foto: Reuters
Kamila Valijeva ni zdržala silovitega pritiska, v prostem programu so se ji številni skoki ponesrečili, končala je na četrtem mestu, razočaranje je bilo silovito. Foto: Reuters

Prosti program umetnostnih drsalk, eden od vrhuncev letošnjih iger (toliko bolj po dopinškem škandalu Valijeve), se je spremenil v veliko dramo. Valijevi se je nastop – plesala je na Ravelov Bolero – ponesrečil, ob prvem trojnem akslu je bila na tleh, v nadaljevanju pa se ni več "sestavila". Psihološko breme je bilo preveliko, za komaj 15-letno dekle je bilo trušča preveč, prizori na koncu niso bili lepi, celo olimpijska zmagovalka Ana Ščerbakova – pri 17 tudi še rosno mlada – se velikega uspeha ni kaj dosti veselila.

Z najboljšo slovensko drsalko Dašo Grm o Kamili Valijevi in drami na ledu

"Kar slabo mi je v želodcu"
"Tega ne morem gledati. Vsi so na tleh. Očitno so v položaju, ki je zanje močno nezdrav in škodljiv. Kar slabo mi je v želodcu," je na Twitterju zapisala nekdanja ameriška drsalka Ashley Wagner, ki dodaja: "To je bil trenutek, ko ne moreš reči drugega kot: ubogi otrok. Ne bi se smelo zgoditi, da pride v takšen položaj." Tudi komentator na BBC-ju Robin Cousins, olimpijski prvak leta 1980, je bil kritičen: "Ostal sem brez besed, in to zaradi napačnih razlogov. Nekdo je mislil, da je bolje, če tekmuje, namesto da bi šla domov k svoji družini in počakala, da se vse uredi. Pred njo so še vsaj dvoje olimpijske igre."

Nastop Kamile Valijeve v prostem programu

"Zakaj si se predala?"
Ko je Valijeva neskončno potrta čakala na ocene, bi potrebovala kakšno tolažbo, doživela pa rafal obtožb svoje trenerke Eteri Tutberidze, ki trenira tudi zlato Ščerbakovo in srebrno Aleksandro Trusovo: "Zakaj si vse izpustila iz rok. Razloži mi, zakaj? Zakaj si se predala po tistem akslu?" Besede, ki bi zabolele izkušene veterane, kaj šele 15-letno dekle. A takšen je očitno vrhunski šport. Krut in brez milosti, sploh ko je v igri olimpijska medalja. Več sočutja je imela Ana Ščerbakova, ki je združila naslov svetovne in olimpijske prvakinje: "Gledala sem njen nastop in res čutim z njo, saj je bilo že po prvem skoku slutiti, da se ne bo dobro izteklo."

Tretjič zapored najvišje Rusinja, toda ne Valijeva, ki je dvakrat padla

Vodila po kratkem programu, nato se je vse podrlo
Zgodba noro nadarjene Kamile Valijeve se je v Pekingu začela zapletati takoj po zlati medalji na moštveni tekmi, ko je odjeknila novica, da je Valijeva na domačem državnem prvenstvu oddala pozitivni dopinški vzorec (ruska zlata olimpijska medalja je še vedno pod drobnogledom). Mednarodno športno razsodišče ji je vseeno dovolilo, da še naprej tekmuje v Pekingu. Ker gre za mladoletno osebo, ki ni mogla sama odločati o jemanju nedovoljenih sredstev, je škandal dobil dodatne razsežnosti. Valijeva je bila v torek v kratkem programu najboljša, danes pa je nastopila nezbrano in nazadovala na četrto mesto.

Trusova v besu izjavila, da končuje kariero
Veliko drame je bilo tudi okrog drugouvrščene Aleksandre Trusove, ki se takoj po tekmi ni želela sprijazniti s sodniškimi ocenami. Prepričana je, da bi si za svoje skoke morala prislužiti boljše ocene. "Sovražim ta šport. Zakaj nisem dobila zlate medalje? Nikoli več ne grem na led," so kamere ujele njene besede. Pozneje se je nekoliko pomirila, a še vedno je prepričana, da bi morala postati prvakinja: "Videli ste rezultate, videli moje skoke, vse vam mora biti jasno. Zadovoljna sem s svojim drsanjem in nastopom. Zakaj jokam? Le zato, ker sem tu že tri tedne brez mame in psa. Zato jokam," je zgodbo zapeljala v druge vode. Trusova je imela na koncu 251,73 točke, zmagovalka Ščerbakova pa 255,95.

Gesta srebrne Trusove na odru zgolj naključje?
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. Med olimpijskimi igrami izpostavljamo nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.