Obiski upravnih enot bodo vse manj pogosti, saj bodo uporabniki lahko številne postopke odslej urejali kar iz domačega naslanjača. Foto:
Obiski upravnih enot bodo vse manj pogosti, saj bodo uporabniki lahko številne postopke odslej urejali kar iz domačega naslanjača. Foto:

Bistvo prenovljenega portala pa je, da lahko uporabniki vse storitve opravijo prek spleta, kar pomeni, da za številne upravne postopke potrebujemo zgolj računalnik, dostop do interneta in v večini primerov tudi digitalno potrdilo. Po tem, ko določeno vlogo oddajo, lahko v vsakem trenutku spremljajo, kaj se z njo dogaja in kdaj bo nek postopek zaključen.

Slovenci se veliko selimo

Kot kažejo prvi podatki Ministrstva za javno upravo o oddanih elektronskih vlogah, se Slovenci veliko selijo. Doslej so namreč največkrat elektronsko spremenili naslov stalnega ali začasnega prebivališča. Pogosto oddajajo tudi vloge za izpis podatkov iz kazenske evidence, ki ga v številnih primerih od prosilcev za zaposlitev zahtevajo delodajalci. Med številnimi praktičnimi primeri storitev, ki jih lahko uporabniki opravijo prek spleta, mag. Tatjana Mizori Zupan, vodja projekta prenove E-uprave na Ministrstvu za javno upravo izpostavlja podaljšanje prometnega dovoljenja. "Imeti morate sklenjeno avtomobilsko zavarovanje, v elektronsko vlogo vpišete številko zavarovalne police, elektronsko plačate in v roku nekaj dni po pošti na dom prejmete novo prometno dovoljenje."

Prek spleta tudi do otroškega dodatka

Na podoben način, kot lahko uporabniki elektronsko podaljšajo veljavnost prometnega dovoljenja, lahko na primer oddajo tudi vlogo za spremembo osebnega imena, ponovno uveljavljajo pravico do otroškega dodatka, podaljšajo subvencionirano plačilo vrtca ali zaprosijo za izdajo izpiska iz matičnega registra o rojstvu. Po oddaji vloge lahko vsak uporabnik ves čas spremlja, kaj se z njo dogaja in kdaj bo odločba izdana. Vse to je pri uporabnikih naletelo na dober odziv, saj ima portal po prvih treh tednih, odkar je zaživel, preko pet tisoč uporabnikov z digitalnim potrdilom, od tega je tisoč novo registriranih, dnevno portal obišče šest tisoč ljudi, ki so doslej elektronsko oddali preko tisoč vlog.

Za urejanje potrebujete digitalno potrdilo

Marsikaterega uporabnika od elektronskega urejanja zadev odvrne dejstvo, da za večino opravil na E-upravi potrebujejo digitalno potrdilo. A pot do njega je enostavna, predvsem pa so po pridobitvi poenostavljeni in bistveno pospešeni vsi ostali postopki, ki bi jih morali sicer urejati pred okenci različnih ustanov. Eno od digitalnih potrdil, ki jih za fizične osebe izdaja Ministrstvo za javno upravo, je SIGEN-CA. Mag. Katarina Čepon z Ministrstva za javno upravo pojasnjuje, da morajo tisti, ki želijo pridobiti digitalno potrdilo, vlogo zanj oddati na najbližji upravni enoti. "Eden izmed ključnih potrebnih podatkov je poleg vaših osebnih podatkov tudi elektronski naslov. V roku nekaj dni vam po elektronski pošti posredujemo referenčno številko, s poštno pošiljko pa dobite na vaš naslov še avtorizacijsko kodo. Z njima nato v svoj spletni brskalnik prevzamete digitalno potrdilo."

Portal hrani vaše osebne podatke in je prijazen do senzornih invalidov

Portal, ki je po besedah pristojnih popolnoma varen, o državljanih hrani številne podatke. Tako lahko vsak zase preveri, katere informacije ima o njem država. Tako bo že v kratkem mogoče preveriti tudi premoženjsko stanje uporabnika, na voljo bodo namreč informacije o tem, katere nepremičnine in avtomobile ima v lasti. Na ministrstvu, kjer v kratkem prek portala obljubljajo tudi možnost urejanja podatkov v zemljiški knjigi, ob tem izpostavljajo še novost, ki je bodo veseli senzorni invalidi. Spletna stran je namreč popolnoma prilagojena slepim in slabovidnim uporabnikom, preko 100 storitev pa je prevedenih tudi v kretni jezik za gluhe uporabnike.

Rok Kužel