Foto:
Foto:

Potrebna je še ocena tveganja

Miran Brvar, vodja Centra za zastrupitve UKC, pa je ob tem opozoril, da sta klorfenvinfos in amitraz najverjetneje hormonska motilca, ki že v majhnih koncentracijah motita razvoj otrok, prezgodnjo puberteto, neplodnost, feminizacijo moških in na primer prezgodnje pojave rakov, hormonsko odvisnih, kot sta rak dojk in prostate. Predsednik sveta za varno hrano Janez Hribar je poudaril, da je nesporno, da med, ki ga je analizirala uprava, ne predstavlja tveganja. Svet je ob tem predlagal, da se poročilo v delu, ki se nanaša na nadzor, dopolni še z dodatnimi podatki, ki izhajajo iz ocene tveganja.

Število vzorcev medu za analizo je treba povečati

Svet je priporočil tudi, da se število vzorcev medu za analizo zaradi dvomov v javnosti takoj poveča, in predlagal, da Čebelarska zveza Slovenije dodatno informira čebelarje o primerni praksi zdravljenja čebel, člane, ki ne spoštujejo predpisanega zdravljenja, pa sankcionira. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dejan Židan je ob tem poudaril, da je uprava delovala v korist potrošnikov, saj je v uspešni akciji odkrila kršitelja, vrhniško podjetje Apis M&D, in s tem preprečila nadaljnjo nezakonito proizvodnjo.

Minister Židan meni, da bi inšpektorico morali nagraditi, ne zamenjati

V luči pozivov Čebelarske zveze Slovenije k zamenjavi glavne inšpektorice Andreje Bizjak je minister Židan dejal, da se mu zdi primernejše vprašanje, kako nagraditi te ljudi, ki so pomagali odkriti kršitelja z namenom zaščite potrošnika. Direktor uprave za varno hrano Janez Posedi pa je opozoril, da so časi, ko je država odločila o varnosti živil, mimo. Kot je dejal, imamo zdaj sistem odgovornosti proizvajalcev živilskih in kmetijskih proizvodov, zato morajo nosilci živilske dejavnosti izvajati vse predpisane dejavnosti in aktivnosti za zagotavljanje varnih postopkov proizvodnje živil in s tem dajanje varnih živil na trg. Dodal je še, da je uprava naročila dve oceni varnostnega tveganja, na podlagi katere se bo določilo, kako tveganja obvladati in kako z dodatnim vzorčenjem preveriti varnost proizvodnje medu. Ocene bosta pripravila Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za hrano in okolje. Ko bo dana ocena tveganja, bo rezultat analiz predstavljal celovit pogled v ta problem.

Foto: Reuters