Foto:
Foto:

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je z 31. marcem v sistem najvišjih priznanih vrednosti uvedel novo terapevtsko skupino zdravil z lokalnim delovanjem za zdravljenje alergijskega rinitisa. Gre za šest zdravil v obliki kapljic za nos, od katerih so tri dostopna brez doplačila. Za vsako terapevtsko skupino zdravil namreč zavod določi najvišjo priznano vrednost zdravila, ki ga v celoti krije obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V primeru zdravstvenih razlogov pa lahko bolnik brez doplačila dobi tudi katero od drugih zdravil iz skupine.

Število bolnikov skokovito narašča

Alergijski rinitis je vnetje sluznice v nosu in obnosnih votlinah. Število bolnikov v zadnjih desetletjih skokovito narašča. Lani je vsaj en recept za zdravila z lokalnim delovanjem za zdravljenje alergijskega rinitisa prejelo 118.683 zavarovanih oseb, izdatki pa so znašali nekaj več kot 1,7 milijona evrov. Tako so se na ZZZS, kjer ob povečevanju porabe teh zdravil ugotavljajo, da so med njimi velike razlike v ceni, odločili zanje uvesti terapevtsko skupino. Po besedah vodje oddelka za zdravila Jurij Fürst bo iz tega naslova na letni ravni okrog 200.000 evrov prihrankov, od tega v obveznem zdravstvenem zavarovanju 155.000.

Poraba zdravil narašča

Od leta 2001 se je poraba zdravil praktično podvojila, medtem ko populacija, ki zdravila prejema, ostaja vsa leta približno enaka; vsako leto vsaj en recept prejmejo nekaj manj kot tri četrtine prebivalstva. To pomeni, da zdravimo vedno bolj intenzivno, je ocenil Fürst in opozoril, da verjetno že pretiravamo in smo dobre plati intenzivnejšega zdravljenja pri veliko bolnikih že presegli. Poleg tega je stroške za zdravila treba obvladovati tudi, če želimo po drugi strani zagotavljati moderna zdravila, je opozoril v. d. generalnega direktorja zavoda Samo Fakin. Ob tem je izrazil upanje, da bo čim prej sprejet splošni dogovor za letos. V njegovem okviru so se namreč partnerji v zdravstvu uskladili o uvajanju dodatnega programa farmacevtskega svetovanja, za kar bodo namenjena tudi dodatna finančna sredstva.

Še letos uvajajo farmacevtsko svetovanje

Kot je pojasnila vodja oddelka za nadzor Jana Mrak, bi novost v sistem uvedli letos v območnih enotah Murska Sobota, Ljubljana in Maribor, prihodnje leto v območnih enotah Kranj, Celje in Ravne na Koroškem, v letu 2018 pa bi tak način dela razširili na vso Slovenijo. Tudi v Sloveniji namreč narašča število ljudi, ki sočasno jemljejo več zdravilnih učinkovin. Da farmakoterapevtski pregledi, ki jih opravijo specialisti s tega področja, prinašajo velike koristi za bolnike, pa je po besedah Mrakove pokazala že razvojna naloga, ki so jo začeli novembra 2012. V treh letih so naredili 3640 farmakoterapevtskih pregledov, ki jih je opravil farmacevtski svetovalec. Odkrili so 6533 D interakcij (možnost resne klinične interakcije) ter 1088 X interakcij (učinkovine naj se ne bi predpisovalo skupaj, če se le da).

7 odstotkov ljudi hospitalizirajo zaradi težav z zdravili

Študije v ZDA in tudi EU kažejo, da je zaradi težav, povezanih z zdravili, hospitaliziranih približno sedem odstotkov bolnikov. Za Slovenijo pa študije centra za zastrupitve UKC Ljubljana kažejo, da so približno trije odstotki vseh urgentnih obiskov na internistični prvi pomoči v Ljubljani iz naslova nezaželenega delovanja zdravil, je navedel tiskovni predstavnik ZZZS Damjan Kos. Na ZZZS tako želijo preprečiti nezaželeno medsebojno delovanje zdravil, pa tudi prispevati k racionalni rabi zdravil. Nosilci programa pa bodo zdravstveni domovi. Ob tem je Fakin poudaril, da sodijo terapevtske skupine, kot tudi farmacevtski svetovalec med sistemske ukrepe, ki preprečujejo, da bi nekdo v zdravstvenem sistemu v nekem trenutku zelo dobro zaslužil, sam sistem pa vrgel iz tira.

Finance: najpomembnejša zdravila za zdravljenje raka vse dražja

Fakin je tudi omenil pisanje Financ o naraščajočih stroških Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana za nekatera najpomembnejša zdravila za zdravljenje raka; v dveh letih so se nekateri citostatiki podražili tudi za od 300 do več kot 800 odstotkov. Takih ekscesov si iz sistemskih razlogov preprosto ne moremo privoščiti, je poudaril Fakin. Po navedbah Financ gre za osem vrst citostatikov različnih proizvajalcev, tudi na slovenskem trgu pa so ta zdravila že imela številne generične različice. Od leta 2014 te učinkovine OI kupuje prek skupnega javnega naročila ministrstva za zdravje. Ker pa so konec novembra na OI dobili obvestilo ministrstva, da nove pogodbe ne bodo pravočasno sklenjene, so za vmesno obdobje izvedli svoj razpis. Cene so bile višje in popusti nižji kot lani, za določene učinkovine pa so prejeli le po eno ponudbo.

Foto: Reuters