Sestavljeno družino sedmih članov, njihove potovalne dogodivščine in vsakodnevno družinsko dinamiko lahko spremljamo na blogu "2many4granny", se bo oktobra podala na enomesečno pot po Afriki. Za njih pot ne dopustniška, pred njimi je namreč prav posebna dobrodelna misija. Prepričani so, da lahko z majhnim doprinosom vsak posameznik naredi korak za veliko razliko. Z zbiranjem sredstev bodo v Bocvani omogočili gradnjo zavetišča, ki so ga na tistem področju otroci še kako potrebni.

Slika je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slika je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Mi smo sestavljena družina, torej 5 otrok starih od 3 do 14 let, od nekdaj smo radi potovali. Meni se zdi to nekaj najlepšega in 14. oktobra se odpravljamo na enomesečno potepanje v čisto lastni samostojni režiji, kjer tudi vozimo ves čas sami skoraj 15 tisoč kilometrov. Začnemo v Johannesburgu, potem čez celo Južno Afriko, naprej čez celo Namibijo, nato čez celo Bocvano in pa kratek skok za dva, tri dni v Zambijo in Zimbabve. Tako da ena zelo zanimiva adrenalinska pot z unikatno, krasno pokrajino. Jaz sem delček tega že videla sama kot študentka, sedaj pa prvič v ta del sveta z vsemi otroki," je povedala Jasna Žaler Culiberg.

Koronavirus jim je sicer ustavil pot, da niso šli v Afriko že lani. Zdaj pa je čas in se potovanja veselijo. Rdeča nit potovanja pa je dobrodelnost. "Od nekdaj, mislim da mi je to privzgojila že babica v moji mladosti, sem razvijala to darovanje in pomoč revnim, prizadetim … ne samo v Sloveniji, kjer redno aktivno kjer preko svojega podjetja in tudi privat nekako darujemo in pomagamo raznim organizacijam. Predvsem v Afriki želimo dat še poseben pečat, ker je tam revščina na enem čisto drugem nivoju kot pri nas. Tega se lotevamo tako, da smo s Slovenskim Karitasom sklenili sodelovanje in ravno od danes naprej je odprta SMS linija za vse mobilne operaterje - in sicer CLOVEK in CLOVEK5 se pošlje na 1919 in lahko vsak prispeva evro ali pet evrov, ki za nas pomeni malo, za njim pa milijon. Mi bomo namreč v vasi Serowe v Bocvani, to je vas s 60 tisoč prebivalci, ki je izjemno revna, s tem denarjem pomagali zgraditi zavetišče."

V to zavetišče bodo lahko tisti, ki so brez strehe nad glavo, predvsem otroci in družine shranili svoje edino premoženje. "Predvsem imamo v mislih rojstni list, edini dokument, ki ga imajo in se tudi sami tja skrijejo v primeru slabega vremena itd. In to niso milijoni, ki jih moramo zbrat, majhno zavetišče stane tri tisoč evrov in lahko osreči 20 do 30 ljudi, medtem, ko tisti zelo velik do 60, 70 ljudi stane 12 tisoč evrov. Mislim, da bomo s pomočjo podjetij in posameznikov to zbrali in upam, da prisostvovali temu lepemu dogodku, ko bomo to tam tudi otvorili," je še dodala Jasna.

Na pot bodo odnesli tudi izdelke, ki jih otroci potrebujejo za šolanje, barvice in vse ostale pripomočke. Vabljeni pa, da prisluhnete celotnemu pogovoru: