Branko Šturbej,letošnji prejemnik Borštnikovega prstana Foto: MMC RTV SLO/Boštjan Lah
Branko Šturbej,letošnji prejemnik Borštnikovega prstana Foto: MMC RTV SLO/Boštjan Lah

Prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej je odigral vrsto odmevnih vlog med letoma 1990 in 1996 prav v mariborskem gledališču, ko je Dramo SNG Maribor vodil Tomaž Pandur. Kot je povedal ob današnji razglasitvi te najvišje nagrade za igralski opus, je bilo to najpomembnejše obdobje v njegovi igralski karieri: » Tomaž Pandur je odločujoči člen v moji gledališki karieri, kajti na njegovo povabilo sem takrat prišel v Maribor in s Tomažem smo takrat začeli zelo zanimivo obdobje in gledališko življenje«.

V Pandurjevem obdobju je Šturbej ustvaril izjemne vloge, med njimi so vloge Mefista, Hamleta, Danteja, Miškina in Vojčka, ki pomenijo vrhunec njegovega igralskega ustvarjanja. V obrazložitvi nagrade pa je zapisano med drugim: »Igralski razpon Branka Šturbeja zajema vloge v klasičnem in sodobnem repertoarju, enako suveren je v drami in komediji, njegova igra vselej prihaja iz resničnega epicentra gledališča.«

V 40 letni igralski karieri je Šturbej prejel veliko nagrad, tudi več Borštnikovih, igral je tudi na televiziji in pri filmu in je že 20 let predavatelj na ljubljanski AGRFT. Borštnikov prstan mu bodo nadeli na sklepni slovesnosti letošnjega festivala 16. junija, ko bodo podelili tudi festivalske nagrade, za katere se bo po izboru selektorja Blaža Lukana potegovalo 12 predstav slovenskih gledališč in producentov.

Spremljevalni program 12 domačih in tujih predstav je izbral umetniški direktor festivala Aleš Novak. Festival bo prvič ponudil tudi lastno predstavo, in to z naslovom Konec sveta v treh dejanjih, ki je nastala v okviru evropskega projekta Sence pandemije. Gledališki program bodo dopolnjevali še strokovni dogodki, predstavitve knjig in pogovori z ustvarjalci ter fotografske razstave.

59. Festival Borštnikovo srečanje se bo začel ta ponedeljek, 3. junija. Slovesno odprtje festivala bo prihodnji petek, dan kasneje, v soboto, 8. junija, pa se bo začel še tekmovalni program 12 predstav slovenskih gledališč.