Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

V Mariboru se je z novim letom občutno podražilo daljinsko ogrevanje, saj je Energetika Maribor z januarskim cenikom za 18 odstotkov dvignila variabilni del cene.

Do podražitve toplote prihaja potem, ko je to javno podjetje, ki ogreva več kot trinajst tisoč odjemalcev, prejšnji mesec že podražilo fiksni del cene za skoraj 60 odstotkov, ki od takrat predstavlja okoli 30 odstotkov zneska na položnici in ne več 14 odstotkov, kot je veljalo do tedaj. Vodstvo Energetike Maribor je decembra lani hitelo pojasnjevati, da so ob pocenitvi variabilnega dela cene ogrevanja dvignili fiksni del cene zato, da bo ta dejansko pokrila stroške amortizacije in plač zaposlenih, gospodinjstva pa da bodo za ogrevanje v povprečju še naprej plačevala približno toliko kot doslej. Glede morebitnega dviga variabilnega dela cene ogrevanja v prihodnje pa je direktor Energetike Jože Hebar pred mesecem dni dejal, da je ta odvisna od tega ali bo cena toplote omejena.

Znano je, da je vlada za prve letošnje štiri mesece ceno plina za gospodinjstva omejila na 59,90 evra za megavatno uro, potem ko je še decembra omejena cena bila višja in je znašala 73 evrov. Marsikdo je zato pričakoval tudi znižano ceno daljinskega ogrevanja, in ne višje.

Hebar izpostavlja, da država za razliko od prvih štirih mesecev lanskega leta letos ni zamejila cene daljinske toplote. V Mariboru, kjer so pri pridobivanju toplote odvisni od plina, nova cena znaša 134 evrov za megavatno uro z DDV-jem. Aktualno 18-odstotno podražitev variabilnega dela cene Hebar upravičuje z nižjo odkupno ceno elektrike in s tem, da ne bo več državnih podpor pri kogeneraciji: »Energetika MB namreč večino toplote proizvede s sistemom kogeneracij, kjer na eni strani proizvajamo električno energijo, na drugi strani pa toploto. Za to električno energijo ne bomo več dobivali nobene obratovalne podpore, s katero smo lahko v preteklosti uspešno nižali oz. vzdrževali nizko ceno toplote.« Zaradi stabilnosti poslovanja družbe so zato morali ceno dvigniti, še pojasnjuje Hebar in dodaja, da če bo prišlo do kakršnih koli sprememb, bodo ceno toplote ustrezno znižali, kot so to že počeli v preteklem letu.

Nove cene Energetike Maribor daljinsko toploto za povprečno slovensko gospodinjstvo dražijo za 128 evrov na leto oz. bodo položnice višje za 12% glede na decembrski cenik.