Prenovljen balet Grk Zorba koreografa  Lorce Massina v SNG Maribor Foto: MMC RTV SLO/Arhiv SNG Maribor
Prenovljen balet Grk Zorba koreografa Lorce Massina v SNG Maribor Foto: MMC RTV SLO/Arhiv SNG Maribor

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor ob 20. obletnici premiere baletne uspešnice Grk Zorba to predstavo znova uprizarjajo v prenovljeni, sodobni izvedbi in jo podarjajo zvestemu občinstvu ob koncu nadvse uspešne sezone mariborskega baleta.

Prenovljeni balet Grk Zorba, zasnovan po romanu Nikosa Kazantzakisa in z glasbo grškega skladatelja Mikisa Theodorakisa, je na mariborski oder znova postavil legendarni koreograf Lorca Massine. To je zgodba o ljubezni, smrti in moči tradicije na grški Kreti, je tudi zgodba o radosti in veri v življenje. » Gre za preprosto filozofijo te predstave. Zorba namreč želi uživati preprostost življenja in to ponuja predstava«, pravi umetniški direktor mariborskega baletnega ansambla Edvard Clug.

« Maestro Lorca me je učil, kako ta lik intepretirati, ne le kako ga plesati. Hvaležen sem za to vlogo in za zaupanje«, pove solist Davide Buffone, ki na premierni uprizoritvi pleše radoživega Zorbo. Lik vdove Marine, ki je podarila srce Johnu, a vaščani tej ljubezni nasprotujejo, pleše baletna solistka Tijuana Križman Hudernik.
Kostume za predstavo je oblikoval Leo Kulaš, scenograf je Matic Kašnik. V veliki baletni predstavi sodeluje okoli 150 nastopajočih, ples baletnikov na znamenito glasbo Mikisa Theodorakisa namreč spremlja v živo simfonični orkester in zbor mariborske opere.