Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Mineva 70 let, odkar so na Centru za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor odvzeli prve enote krvi. V vseh teh letih jim krvi in krvodajalcev nikoli ni zmanjkalo. Danes se lahko pohvalijo z okoli 20 tisoč darovalci letno in kar 300 vitezi krvodajalstva, torej takšnimi, ki so kri darovali 100 krat ali več. Še posebej njim so se na današnji slovesnosti ob visokem jubileju posebej zahvalili.

28. decembra 1949 so na takratni postaji za transfuzijo krvi mariborske bolnišnice zbrali prve enote krvi. "Takrat smo jih odvzeli v steklenice z antikoagulansom citratom in so bile uporabne samo 10 dni. Takrat je bolnik prejel praktično polno kri. Če je potreboval samo posamezno sestavino, so mu to težje zagotavljali, medtem ko danes iz vsake odvzete enote, ki jo vzamemo v tako imenovane četvorne vrečke v zaprtem sistemu pripravimo za vsaj tri paciente."

Kljub velikim spremembam in napredku znanosti, dodaja predstojnica Centra za transfuzijsko medicino Bojana Bizjak, še zmeraj velja, da krvi ni mogoče nadomestiti. Zato so še posebej ponosni na dolgoletne krvodajalce tako imenovane viteze krvodajalstva. Med njimi je tudi Jože Jančič, ki se posebej rad spominja posebnega odvzema:

"Pri vojakih sem pa celo daroval iz žile v žilo eni ženski, ki bi se ji lahko pri porodu marsikaj zgodilo. In tisto me je pripeljalo, da sem potem skozi daroval kri."

Krvi v Mariboru sicer nikoli ni zmanjkalo, a kot se spominja ena od nekdanjih zaposlenih na transfuzijskem oddelku Judita Koželj: "Smo se celo vozili po krvodajalce, smo jih šli iskat, če je bilo nujno, ampak to je že leta nazaj, 30 let nazaj."

Danes bi radi v svoje vrste krvodajalcev privabiti zlasti mlade. Na vprašanje, kako, Koželjeva odgovarja: "Sami morajo začutiti, naj le dajo, lepo je, če lahko nekomu pomagaš."

Jubilej delovanja Centra za transfuzijsko medicino v Mariboru so zaokrožili tudi pregledno razstavo o minulih 70-ih letih delovanja.