Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek
Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek

Po navadi v glasbenem svetu vso pozornost posvetimo na pevce, pevke, torej tiste, ki stojijo v ospredju. Njihova glasba pa ne bi zvenela tako kot zveni, brez stricev iz ozadja, brez glasbenikov, brez producentov, tonskih mojstrov in studiev s pomočjo glasba, ki jo na radijskih valovih predvajamo, nastaja.
Leta 1945 so bili glasbeni studii redkost, lokalni glasbeniki pa so z ustanovitvijo radia dobili tudi eno prvih možnosti snemanja svoje glasbe. V desetletjih delovanja je v pritličju stavbe na Ilichovi 33 nastalo ogromno žanrsko raznovrstne glasbe.

Okustični, Vlado Krslin, Siti Hlapci, Siddharta, Nude, Itch, Mi2, Dirka, Rumejst, Neomi, Papir, Katja Koren, Petetiko, Mojca Prejac, Samo Šalamun, Modrijani ansambli Spev, Štajerskih 7, Poskočni Muzikanti, so le nekatera imena, ki so skozi leta delovanja Radia Maribor del svojega repertoarja posneli tudi pri nas. Svoj repertoar pa v našem studiu 22 ustvarjajo tudi mladi nadobudni Joker Out. Pevec in kitarist skupine Bojan Cvjetičanin je mnenja, da je snemalnica Studia 22 najboljša soba za snemanje bobnov v Sloveniji: "Zahvala, da smo odkrili studio Radia Maribor gre našemu producentu Žaretu Paku, ki nas je napotil tja posneti bobne. Studio 22 nas je ponesel v neki popolnoma drugi svet, počutili smo se kot Beatli, in ravno to smo pri svojem ustvarjanju potrebovali."

Smiljan Greif, Darko Kukovič, Sašo Romih, Danilo Ženko, Boris Rošker, Slavko Hohnjec, Davorin Zemljič, Stanko Mavher in še kdo so obrazi, ki skrbijo za bogato glasbeno produkcijo, ki nastaja v naši hiši. Hvala njim in hvala glasbenikom, ki ustvarjajo pri nas. Radio Maribor, tebi pa vse najboljše, na še veliko dobre glasbe!

Poslušajte celotno oddajo Ritem mesta!

Ritem mesta: 76 let glasbene produkcije Radia Maribor

Posnetek oddaje bo navoljo 30 dni po objavi članka.