Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Konec poletja je pred fotografske objektive stopilo deset prejemnikov organov in posneli so serijo aktov, s poudarkom na brazgotinah po operaciji, za razstavo Moja brazgotina, moje življenje, ki je trenutno na ogled v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in ki nagovarja k darovanju in ozavešča o pomenu tega plemenitega dejanja. Na zavodu Slovenija-transplant ugotavljajo, da je razstava pozitivno vplivala na število aktivno opredeljenih darovalcev, a ostaja delež teh, kot so opozorili ob evropskem dnevu darovanja in presaditve organov in tkiv, nizek.

Slovenska transplantacijska medicina ima svetovno primerljive uspehe. Tako smo med zdravstveno krizo poročali o prvi presaditvi pljuč pri otroku pri nas in o uspešni presaditvi pljuč pri kovidnem bolniku.

Gre za enega največjih dosežkov v medicini, za dosežek, ki je za mnoge zadnja možnost za preživetje – v Sloveniji je to za več kot 100 pacientov, ki čakajo na presaditev organa, oziroma za 14.000 povezanih v bazo iskalcev združenja Eurotransplant. V UKC Maribor so samo letos našteli 17 darovalcev, ki so skupaj darovali 69 organov, še vedno pa čaka na presaditev 120 bolnikov.

Ker morajo biti za dejansko darovanje izpolnjeni tako zakonski pogoji kot medicinski kriteriji, je za dejansko darovanje medicinsko primernih le okoli dva odstotka umrlih v bolnišnicah. Čakanje pacientov na organe in tkiva darovalcev tako ni odvisno od strokovnjakov specialistov, temveč bolj od števila odločenih za darovanje. Ljudje darovanje načelno podpirajo, kljub temu pa je v registru za to opredeljenih le okrog 13.000 prebivalcev Slovenije.

Prisluhnite:

Tina Belej: »Čas, ko so izvidi vsak dan slabši, ko ni nobenega upanja več, je počasen.