Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Tokratni, že 22. Mednarodni sejem eksotičnih živali je v Maribor pripeljal 37 domačih in tujih rejcev ter razstavljavcev. Med njimi je bil tudi Rok Prijatelj, ki se z vzrejo ptičjih pajkov ukvarja že vrsto let. "Zanimivi so mi bili in ni težko skrbeti zanje, ni tako veliko dela. Lahko greš tudi za en mesec kam, pomembno je samo, da v redu navlažiš notri, da ima mokro in ni noben problem. Pa zanimivi so za pogledat, imajo čudovite vzorce in čudovite barve," pove Prijatelj.

Pod eksotične živali lahko sicer uvrščamo vse živali, ki v Sloveniji niso domorodne. Poleg barvitih pajkov so bile zato veliko pozornosti deležne tudi raznovrstne kače. Jernej Jančič se je tako predstavil s kraljevimi pitoni, ki so, kot pravi, zaradi svojega mirnega značaja primerni tudi za začetnike. "Kot že ime kraljevi pove, so enostavno čudovite živali. Za njih je potrebno priskrbeti primeren prostor, to je terarij. Terarij mora biti primerne velikosti za posameznega osebka - za samičke malo večji, za samce manjši. Seveda mora biti urejen s primerno šoto, podlago, rastlinami in vejami, da je čim bolj razgiban. Ne smemo pozabiti na ogrevanje, svetlobo in na koncu vodo, ki jo živali vsekakor tudi potrebujejo. Seveda to mora biti vse skupaj zaprto, da žival nima možnosti pobega ali pa tudi, da ni dostop drugi živali do kače. Da se s tem zaščiti in prvotno kačo in neposredno tudi druge živali," nam razloži Jančič.

Poleg kač, pajkov, kuščarjev in morskih prašičkov je bila na ogled tudi ena največjih vrst želv na svetu - afriška ščitasta želva. Obiskovalci so se lahko slikali s sovo, prava paša za oči pa so bili tudi barviti kameleoni.

Svet eksotičnih živali navdušil obiskovalce

Raznovrstne eksotične živali iz vsega sveta, ki jih imamo sicer lahko tudi v svojih domovih, so lahko obiskovalci tudi kupili ali prijeli v roke.

Ena izmed obiskovalk je tako prvič po številnih letih v rokah držala kačo, o svojem navdušenju pa je spregovorila tako: "Občutek je zelo lep, zelo sproščujoče, kajti prvič po teh letih prijemam kačo brez strahu. Jaz se teh ne bojim, samo pajkov se. Kače so mi zelo všeč in tako lepe barvite in tako nežne, barvite in lepe in nežne živalce na svetu, ki jih poznam že od malega. Sicer nimamo kače doma, ampak res bi jo želela." Druga obiskovalka pa nam je povedala: "Sove in kače so mi bile od nekdaj ekstremno všeč, nikoli se nisem bala tega. Danes še sicer nisem držala kače v rokah, sem pa sovo."

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Včasih imamo stranke, ki pridejo na tri, štiri sejme, preden se odločijo za nakup"

Društvo ljubiteljev eksotičnih živali »STALGO exotic« organizira Mednarodni sejem eksotičnih živali že od leta 2010. Na njem se lahko obiskovalci neposredno pri razstavljavcih oz. rejcih pozanimajo o živalih, poleg ogleda in nakupa različnih vrst ekstotičnih živali pa lahko kupijo tudi vse potrebne stvari za njihovo oskrbo.

"Osrednji namen tega sejma je, da pride žival čim hitreje v roke kupca in da ni vmesnih postojank. Da od rejca pride direktno v roke kupca in da tudi, če ne kupijo, se lahko informirajo o vseh teh živalih. Včasih imamo stranke, da pridejo na tri, štiri sejme, preden se odločijo za nakup. Nas pokličejo in imamo dolge pogovore z njimi, ker mi radi tudi svetujemo glede tega. Kajti smisel tega je, da so živali v top kondiciji in da v top kondiciji tudi ostanejo," pove predsednik društva Stane Močnik.

Če so se v začetnih izvedbah sejma predstavljali večinoma rejci iz tujine, se je zdaj trend obrnil in na 22. izvedbi sejma se je predstavilo kar 70 odstotkov domačih rejcev. Ob tem Močnik pove, da je dolgoročni cilj, da so razstavljavci v celoti iz Slovenije.

Zahtevna tudi sama organizacija sejma

Da je zanimanja za eksotične živali vedno več, pa kaže tudi vsako leto višja udeležba na sejmu. Zaradi velikega obsega ponudbe, pa je zelo zahtevna, tudi sama organizacija, pove Močnik: "Ja, je kar zahtevno, ampak smo skozi leta zelo optimizirali zadevo. Tudi računalniški triki so tu, tako da je vse že avtomatsko narejeno. Veliko je pravil. Pravila smo tudi mi sami v večini napisali, naredili, ker v Sloveniji pravil za tovrstne razstave in sejme ni bilo. In smo se že takoj odločili, da bomo postavili visok standard. Da tudi, če bo kdaj prišla kunkurenca, če bodo drugi želeli to delati, da bodo mogli že začeti na zelo visokem nivoju. Ker vseeno delamo z živimi živalmi, zato je zelo pomembno, da je to narejeno po določenih merilih. Da zadaj ni kapital, ampak dobro mnenje in organizacija ter društva."

Čeprav se eksotične živali pri nas že vrsto let prodajajo kot hišni ljubljenčki, pa mora biti njihov nakup zelo premišljen. O živali se je potrebno čim bolj informirati. V kolikor se zanjo odločimo, pa ji moramo priskrbeti ustrezne pogoje in posvetiti svoj čas.