Foto: MMC RTV SLO/AMZS/Damjan Končar
Foto: MMC RTV SLO/AMZS/Damjan Končar

Voditelj Kristijan Šmid je gostil Erika Logarja, vodjo področja varna mobilnost pri AMZS.
"Izbor Najboljši za volanom poteka sedmo leto zapored in nas veseli, ker mladi pristopajo k izboru. Vsako leto je več interesa, kar pomeni, da se tudi mladi zavedajo pomena varnosti v cestnem prometu, mogoče pa jih k sodelovanju privabijo tudi zanimive nagrade, katere priskrbijo naši partnerji in sponzorji," je povedal Erik Logar.

Zmagovalka in zmagovalec se bosta oktobra pomerila še na evropskem tekmovanju mladih voznikov, ki ga bo pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA organiziral avstrijski avtomobilski klub ÖAMTC.

"Na samem izboru lahko sodelujejo osebe stare do 26 let. Imeti morajo veljavno vozniško dovoljenje in ne smejo imeti kazenskih točk. Vse kar morajo storiti je, da gredo na spletno stran najboljsizavolanom.si, se tam registrirajo, izpolnijo spletni test in, če se uvrstijo med 50 najboljših reševalcev spletnega testa, se potem pomerijo na polfinalu, ki poteka v AMZS centru varne vožnje na Vranskem," je še povedal Logar.

V polfinale, ki bo 12. in 13. aprila, se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk, v finalu 11. maja pa se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in deset polfinalistov. Najboljša med dekleti in najboljši med fanti se bosta okitila z laskavim nazivom Najboljši za volanom 2023 in se tako pridružila zmagovalcem in mladim AMZS ambasadorjem varne vožnje minulih letih.

Mladi vse bolj varni vozniki

AMZS sicer v svojih analizah stanja prometne varnosti že nekaj let izpostavlja, da so mladi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, kljub manj vozniškim izkušnjam, vse bolj varni vozniki. Analiza starosti voznikov avtomobilov kot povzročiteljev prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo ali umrlimi udeleženci za več kot dvajsetletno obdobje namreč kaže, da število povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med najmlajšimi vozniki avtomobilov vseskozi upada.

Prisluhnite celotnemu pogovoru: