Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Po dveh epidemičnih letih, ko so bili dogodki omejeni, se bo prihodnji teden v polnem obsegu vrnil festival Čarobni Maribor. Postregel bo nekaj novosti, drsališča pa letos zaradi energetske draginje ne bo.

Mariborsko praznično dogajanje se bo začelo 1. decembra s prižigom okrasne razsvetljave in odprtjem stojnic na Trgu Leona Štuklja, kjer bodo proti koncu decembra tudi koncerti.

"6 koncertnih dni in silvestrovo, vmes pa še bomo en dan imeli odprti oder, kjer se bodo lahko predstavljala različna društva," pravi direktor Zavoda za turizem Jure Struc, ki nastopajočih še ne razkriva.

Glavni trg bo gostil darilno, dobrodelno in kulinarično tržnico, največja novost pa bo panoramsko kolo.

"Kolo je visoko 23 metrov. Namenjeno je družinam, vsaka kabina sprejme 6 oseb," pravi Neva Pipan iz županovega kabineta. Poudarek bo tudi na varčnosti.

Vožnja bo trajala dva kroga. Vstopnina bo 6 evrov za otroke, 7 za odrasle in 24 za družine, okrog 60 socialno ogroženih otrok pa bodo presenetili z brezplačno vožnjo. Kolo bo postavil in upravljal zasebnik.

Poudarek na enegetski varčnosti

Praznično razsvetljavo bodo ponoči izklapljali. Prizorišča bo s sončno elektrarno napajal Elektro Maribor. Namesto drsališča bodo ponudili dodatne termine v Ledni dvorani. Na Trgu svobode pa bodo pripravili atrakcijo za otroke.

"Kolo MBajk bo priključeno na generator, s katerim bodo lahko s pritiskanjem pedal ustvarjali elektriko in z njo napajali lučke na novoletni jelki," pravi študent FERI-ja Matic Markovič.

Zveza prijateljev mladine bo dogajanje popestrila z delavnicami, dobrodelnostjo in prihodom Dedka Mraza.

Vilinsko mesto pa bo družinski program razširilo tudi na Vojašniški trg.