Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cepilni centri v tem tednu nadaljujejo prednostno cepljenje starejših od 60 let proti covidu. V Mariboru, Lenartu in Slovenski Bistrici naj bi večino prijavljenih, ki so iz te starostne kategorije, uspeli pocepili v tem in prihodnjem tednu, a pričakujejo nove prijave, zlasti tistih v starostni skupini od 60 do 64 let.

V mariborskem cepilnem centru bodo v tem tednu predvidoma cepili 3200 starejših od 65 let s cepivoma Pfizer/Biontech in Moderna. "Tako bi že precepili več kot polovico prijavljenjih iz te starostne skupine," pojasnjuje direktor mariborskega ZD Jernej Završnik. Še 300 oseb med 60. in 64. letom bodo cepili z AstraZenecinim cepivom. Ponovno bodo množično cepljenje organizirali v UŠC-ju Leona Štuklja od četrtka do vključno sobote. Skupno imajo na seznamu za cepljenje še 16.700 ljudi; ta se bo po pričakovanjih skrajšal za 3.500.

"Če bo tudi v prihodnjem tednu dobava cepiv enaka kot v tem tednu, bi tako takrat že precepili vse, ki so starejši od 60 let in so se prijavili," dodaja Završnik.

V Lenartu bo ta teden prišlo na vrsto 280 oseb od 65 let navzgor in 100 v starostni skupini od 60 do 64 let. Direktor lenarškega ZD Jožef Kramberger opozarja na manjše dobave od naročenih odmerkov: "V tem tednu bomo prejeli le 47 odstotkov od naročene količine mRA cepiv."

V ZD Slovenska Bistrica bodo v tem tednu prejeli 600 odmerkov cepiva Pfizer Biontech in z njimi cepili starejše od 65 let in 200 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki jih bodo namenili starim od 60 do 64. "Med priavljenimi so tudi taki, ki potem na dogovorjeni termin ne pridejo na cepljenje," dodaja direktorica ZD Slovenska Bistrica Urška Sedmak.

V omenjenih zdravstvenih domovih so tudi pocepili vse zaposlene v šolstvu, policiji in sodstvu, ki so to želeli, v DSO-jih pa začeli cepiti tudi prve prebolevnike.

Sicer pa nov zagon epidemije zaznavajo tudi na tukajšnjih vstopnih točkah; v Mariboru je bilo v petek pozitivnih skoraj 60 odstotkov PCR testov, v Lenartu pa včeraj več kot polovica.