Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vseh enotah Inšpektorata za delo po državi so danes pripravili dan odprtih vrat. Na ta način so želeli delovni inšpektorji približati ljudem svoje delo, hkrati pa jim ponudili strokovno pomoč pri razumevanju in izpolnjevanju določb spremenjenega zakona o minimalni plači. Ob tem so inšpektorji zaznali tudi sume o nepravilnostih, zato bodo upoštevanje zakonodaje v prihodnjih dneh preverili na terenu.

Raje kot osebno na sedežu inšpektorata za delo v Mariboru, je večina ljudi za nasvete spraševala po telefonu. Danes so ljudje največ spraševali o bistvenih elementih minimalne plače, znesku minimalne plače in pa seveda dodatkih, ki se prištevajo k minimalni plači.
Z januarjem je minimalna plača 940 evrov bruto, pri tem je, dodaja inšpektor za delo Emil Botič: "Zelo pomembno je, da vemo, da so vsi dodatki, ki so predpisani z zakonom in kolektivnimi pogodbami izvzeti iz zneska minimalne plače." Kot dodaja Botič pa so to: "Dodatki na delovno dobo, dodatek za poslovno uspešnost oziroma vse dodatke, ki delavcem pripadajo na podlagi zakona in sprejetih kolektivnih pogodb."
Ob današnjih pogovorih s strankami so inšpektorji zaznali, da pa v praksi ni vse tako kot je zapisano v zakonu. Sume nepravilnosti bodo zato, poudarja inšpektor Botič:
"Ugotavljamo nekatere nepravilnosti, katere bomo pa tudi na terenu preverili."

Lani so inšpektorji za delo v območni enoti Maribor zaznali več kot 450 kršitev neizplačil plač, največ na področju gostinstva, proizvodne dejavnosti in gradbeništva.