Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Vlada bo popoldne obravnavala predlog odloka o ustanovitvi in nalogah vladnega urada za demografijo, ki bo imel sedež v Mariboru. Natančna lokacija še ni znana. Zaposloval naj bi 15 ljudi. Vodil ga bo minister brez resorja, po dogovoru v koaliciji pa naj bi ta funkcija pripadla stranki DeSUS, ki se o morebitnih imenih še ni izrekla. Umestitev demografskega urada v Maribor je zanimiva tudi z vidika decentralizacije.

Iz Maribora je velikokrat slišati kritike o pretirani centralizaciji države. Mesto med drugim gosti sedeža Pošte Slovenije in Javne agencije za potniški promet, sedežev najvišjih državnih organov pa ni. Konec 90-ih let je v Mariboru kratek čas delovalo Ministrstvo za malo gospodarstvo in turizem. Tedanji minister iz Slovenske ljudske stranke Janko Razgoršek pozdravlja simbolni in sinergijski pomen takšnega urada: "Jaz mislim, da smo si Mariborčani tukaj soglasni, da bi šlo v tej smeri. Najbolj udobno je mogoče za vlado, če ima vse na kupu, ampak treba je razmišljati o državljanih, ki živimo v vseh teh krajih. Ne živimo vsi v Ljubljani. Zdaj se pa dela na tem, da se praktično tudi vsa inteligenca seli iz periferije v Ljubljano."

Prihod demografskega urada v Maribor pozdravlja tudi nekdanji poslanec Liberalne demokracije in kritik centralizacije Rudolf Moge. A takšna poteza je po njegovem premalo – zagovarja takojšnjo ustanovitev pokrajin. Tako pa o operativnosti in vplivu demografskega urada v Mariboru: "Mislim, da bo verjetno ta stvar zelo na očeh javnosti in da si politične stranke, ki stojijo za tem, da bi sklad (vlada po ustanovitvi urada načrtuje tudi ustanovitev demografskega sklada, na katerega bi prenesli državno premoženje, a odločitev še ni bila sprejeta. Op. p.) prišel v Maribor, ne morejo privoščiti, da bi v Mariboru imeli samo fikus, pisarno, telefon in računalnik, ampak bo moral ta sklad, ki ima velike naloge, tudi v redu delati."

Ustanovitev urada v Mariboru podpira tudi občina, predvsem z vidika krepitve delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, preprečevanja bega možganov in projektov za izboljšanje demografskega stanja.