Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Osnovna ideja projekta ROVITIS je kmetijsko podjetje, ki je sposobno samoupravljanja zaradi medsebojno povezane uporabe senzorjev na terenu in hkrati tudi strojev, ki lahko samostojno izvajajo določene operacije.

V zadnjih nekaj letih so v vinskem sektorju razvili in prilagodili številne tehnologije za izboljšanje upravljanja. Vse to so lahko izboljšali na podlagi sistemov za zbiranje informacij, ki združujejo strojno in programsko opremo.

Foto: Google/Rovitis 4.0
Foto: Google/Rovitis 4.0

Primarna ideja projekta Rovitis 4.0 je robotsko upravljanje vinogradov, ki temelji na dialogu med robotskimi sredstvi, senzorji in programsko opremo. Več o samem projektu, Jurij Rakun, iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor: "Gre za projekt, kjer se ukvarjamo s preučevanjem možnosti robotskega upravljanja vinogradov. Ideja je, da bi optimizirali delo in zmanjšali stroške. Izdelali smo robota, ki deluje popolnoma avtonomno."

Rovitis 4.0 želi dokazati izvedljivost , učinkovitost ter ekonomsko in okoljsko trajnost določenega robotskega gospodarjenja z vinogradi kot alternativo tradicionalnemu gospodarjenju.


Celotnemu prispevku lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Dominik Hojnik, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar