Neprimerno označena hrana in pijača, ki ne ustreza standardom, se pojavlja na policah trgovin po vsem svetu. Od nas pa je odvisno, po čem bomo posegali. Potrošniki pričakujemo širok izbor varnih živil, ki jih odlikujeta kakovost in primerna cena. Pričakujemo na pogled lepo, sveže in hranljivo živilo, ne moremo pa preveriti, ali je izdelek v skladu z našimi pričakovanji. Tako nam ne preostane drugega, kot zaupati proizvajalcu in prodajalcu.

Razlika med goljufijami, povezanimi s hrano in drugimi tveganji za potrošnika, je, da so goljufije storjene namerno – za pridobivanje denarne koristi. Tako nižajo ugled prehrambnemu sektorju in ogrožajo naše zdravje. Največ goljufij je povezanih z lokalno pridelano hrano, ki to ni.

Projekt Preprečevanje goljufij in preverjanje porekla v kratkih dobavnih verigah s hrano podpira Evropska unija v sklopu projekta Smart Villages in sheme Interreg Alpine Space. Predstavili so pilotno rešitev – v distribucijskem centru Zelena točka ima vsak izdelek QR-kodo. Ta potrošnika obvesti o izvoru izdelka in o tem, kdaj je prispel v distribucijski center. Ta rešitev poveča možnost, da stranka kupi zdrav in kakovosten izdelek.

Zaradi vse več nepravilnosti s področja varnosti hrane je tudi pri izbiri ekoloških živil potrebna posebna pozornost. Potrošniki naj se pred odločitvijo o nakupu podrobno seznanijo z dejstvi in spoznajo sestavo živila.

Foto: MMC RTV SLO/PIXABAY
Foto: MMC RTV SLO/PIXABAY

Pogovarjali smo se z izrednim profesorjem na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Mohamedom Turkanovićem, ki dodaja, da se v Sloveniji postopoma začenjamo zavedati, katere so prednosti lokalno pridelane hrane – vendar še zdaleč ne vsi. Treba je ozaveščati prebivalstvo in spremeniti prehranjevalne in nakupovalne navade.

Katja Zver, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope