S pomočjo mentorjev pedagoških fakultet in negospodarskih družb so študentje v okviru projektnih aktivnosti, ki so potekale kot dopolnitev rednega učnega procesa, razvijali inovativnost, kreativno razmišljanje ter druge kompetence, ki jim bodo omogočile lažji prehod iz izobraževanja v zaposlitev.

Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Transportni sektor po podatkih različnih študij prispeva približno 25% vseh emisij toplogrednih plinov, je velik povzročitelj emisij trdnih delcev, zvočnega onesnaženja in porabnik uvoženih fosilnih goriv. Navkljub zmeraj strožji okoljski zakonodaji, vedno bolj perečih okoljskih problemih in večji okoljski ozaveščenosti, družba nima orodij, s katerimi bi lahko izračunali najbolj optimalne in okolju prijazne pogoje.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zato so študentje Fakultete za logistiko, Ekonomske poslovne fakultete, Filozofske fakultete in Fakultete za strojništvo v spomladanskih mesecih proučili okoljske probleme regije na področju transporta v sedanjosti in prihodnosti. Obravnavali so interes javnosti za vključenost in prikaz okoljskih vplivov v posamezne programe za načrtovanje transportnih poti, na primer v sklopu prikaza podatkov v Google Maps, Via Michelin in drugo, analizirali najpogostejše in najbolj obremenjene transportne poti v Sloveniji, kot so Maribor – Ljubljana, Ljubljana – Koper, Lendava – Koper, Jesenice – Novo mesto, Kranj – Ljubljana in druge.

Za konec pa so podali še smernice za večjo interdisciplinarno vključevanje okoljskih vsebin v programe za načrtovanje transporta in mobilnosti. V prihodnje si študentje želijo ustvariti vtičnik ali celo samosvojo aplikacijo, ki bo natančno izračunala okolju najbolj prijazno pot, npr. od doma do službe. Pogovarjali smo se s študentko Ekonomske poslovne fakultete Nomi Hrast, ki dodaja, da je vključevanje okoljske presoje v transportne poti tako v Evropski uniji kot v Sloveniji še kako pomembno, in da naj se odločamo za okolju prijaznejši prevoz.

Katja Zver, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar