Foto: Radio Maribor/Projektna skupina
Foto: Radio Maribor/Projektna skupina

Pri športnih aktivnostih je zelo pomembna ustrezna športna oprema – športna majica, športne hlače, športni čevlji, pa tudi dobre športne nogavice. Prav nogavice so zelo pomemben del športne opreme vsakega športnika, saj mu zaščitijo stopala in mu v športnem čevlju dajejo občutek stabilnosti.
Zavedajoč se tega, so se v projektu Razvoj pametnih športnih nogavic združili študentje in pedagoški delavci Univerze v Mariboru, podjetje Go4Goal in fizioterapevt Samo Mikl. Njihov cilj je bil še nagraditi športne nogavice Go4Goal in razviti pametne nogavice, to je take, ki bodo omogočale spremljanje statistike in športnikovega napredovanja že med treningom. Prednost take pametne nogavice bi bila v tem, da bi opravila vse potrebno delo, tako kot na primer pametna ura, ki pa te lahko pri športu tudi ovira. Pogovarjali smo se z Andrejo Rudolf, izredno profesorico na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, ki je pri projektu sodelovala kot pedagoška mentorica.

Projekt so izvedli v treh sklopih. V prvem so študentje spoznavali podjetje Go4Goal in izvedli pogovore s profesionalnimi in tudi rekreativnimi športniki, ki so jim v nadaljevanju pomagali pri raziskovanju, ob tem pa so še pripravili anketni vprašalnik in prvo zasnovo pametne nogavice.

V drugem, nekoliko podaljšanem sklopu so analizirali odgovore, pridobljene v anketi, in tako pridobili potrebne senzorje in druge komponente, da so lahko začeli programirati. Sledila je nadgradnja konstrukcijske zasnove pametne športne nogavice z vgradnjo senzorjev za zajemanje pritisnih sil stopala v nogavici.

V tretjem sklopu pa so že razvili prvi prototip pametne športne nogavice Go4Goal – prototip vključuje vgradnjo senzorjev, programiranje in izdelano aplikacijo.
Rezultat projekta Razvoj pametnih športnih nogavic je tako prvi prototip pametne športne nogavice Go4Goal, ki uporabnika na mobilnem telefonu informira o treh pomembnih pritisnih silah stopala, o premagani razdalji in hitrosti gibanja, številu korakov in porabljenih kalorijah.
Projekt je dokaz, da živimo v času velikih sprememb, hitrega pojavljanja novosti in da današnja sodobna tehnologija nima meja, te pametne nogavice pa so dosežek, ki lahko izboljša športnikove zmogljivosti in poenostavi spremljanje njegovega napredovanja.

Katja Zver, Projekt Euranet Plus- Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar.