Foto: Radio Maribor/Pexels
Foto: Radio Maribor/Pexels

S projektom Razvoj slovenščine v digitalnem okolju, ki ga sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za kulturo republike Slovenije, je Slovenija prepoznala pomen razvoja sodobnih jezikovnih tehnologij za slovenski jezik.

Projekt povezuje vrsto raziskovalcev in tehničnih sodelavcev iz obsežnega partnerskega konzorcija vseh pomembnejših institucij na tem področju v Sloveniji, osrednji prijavitelj in koordinator projekta pa je Univerza v Ljubljani.

Med sodelujočimi je tudi Univerza v Mariboru, zato smo o projektu govorili z nosilko projekta na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, z doktorico Darinko Verdonik.

Sogovornica poudarja, da je glavni namen projekta pripraviti dodatne vire in tehnologije, ki so za slovenščino primerne in potrebne za ustrezen vstop v digitalno okolje.

Končni izdelki bodo na uporabniško prijazen način pomagali pri sporazumevanju, sodelovanju, poslovanju, izmenjavi znanja in udeleževanju v družabnih in političnih razpravah, in prispevali k premagovanju jezikovnih meja.

Anja Urek, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora