Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Šport nas uči, da smo vsi enaki. Na igrišču se podimo za enako žogo, ploščkom ali frizbijem. Ovire premagujemo s skupnimi močmi in pri tem pozabljamo na medsebojne razlike. Skozi športno aktivnost se identificirajo vrednote in sprejema raznolikosti v duhu oz. slogi vzajemnega spoštovanja med mladimi državljani.

Slovenska univerzitetna športna zveza od začetka letošnjega leta skupaj z organizacijami iz štirih evropskih držav - Italije, Avstrije, Irske in Slovenije, sodeluje na Erasmus+ projektu Športaj korektno/Sport it right. Projekt je predstavila dijakinja III. Gimnazije Maribor, Alina Popović, ki opravlja vlogo mlade ambasadorke za Slovenijo. ''Naša naloga je poučiti svoje vrstnike o diskriminaciji v športu in o pozitivnih načinih vključevanja v športu,'' razlaga Alina.

Partnerji na projektu verjamejo, da lahko športna aktivnost pomaga v boju proti diskriminaciji in pozitivno vpliva na sprejemanje raznolikosti v duhu oz. slogi vzajemnega spoštovanja med mladimi državljani: ''Cilj projekta je predstaviti pozitivne zgodbe športnikov in športnic, ki sporočajo strpnost, enakopravnost in vključitev ter jih predstaviti kot vzornike mladih Evropejcev v športnih klubih po različnih državah članicah,'' poudarja Alina in dodaja, da je zamisel uporabiti pozitivne športne zgodbe kot spodbujajoča orodja.

Glavne osebe zgodb bodo državni in krajevni športniki. Eden ali več iz vsake države partnerke kot pozitivni vzorniki čigar zgodbe, anekdote ali življenjske izkušnje lahko izstopajo kot pozitivni primeri.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.
Luka Drašler Florjančič, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope, Nataša Rižnar, Aljaž Mejal.