Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Na karierni poti je poleg formalnega znanja potrebno tudi dobro razumevanje s sodelavci in nadrejenimi. Formalno znanje smo pridobili v času šolanja, na delovnem mestu pa pri komunikaciji potrebujemo tudi tako imenovane mehke veščine.

“Trde veščine so tiste, ki jih pridobimo s formalnim izobraževanjem, torej na fakultetah, v šolah, in so v bistvu to naše poklicne, strokovne kompetence. Za razliko od njih pa mehkih veščin ne pridobimo s formalnim izobraževanjem. So tiste, ki nam nekako pomagajo tako kot pri pridobivanju zaposlitve, kot tudi pri vzdrževanju dobrih medosebnih odnosov, dobrega vzdušja v službi, in nenazadnje tudi strokovnega, poklicnega napredovanja.” je povedala vodja projekta Tečaji mehkih veščin Urška Butolen.

Trde veščine so tiste, ki posamezniku omogočijo, da se predstavi na zaposlitvenem pogovoru, medtem ko mehke veščine pripomorejo, da želeno zaposlitev pridobi in tudi obdrži. Podoben projekt v okviru Kariernega centra Univerze v Mariboru poteka že od leta 2015. Od lani pa ta Center skupaj s Študentskim svetom Univerze v Mariboru pripravlja štiri delavnice z različnimi tematikami za izpolnjevanje znanja mehkih veščin – v tem času sicer prek spleta.

Do sedaj so izvedli 3 delavnice. Prva je bila “Vodenje kot ena ključnih kompetenc sodobnega časa”, kjer so udeleženci naučili kakšen je dober vodja, in na kakšen način voditi ljudi k doseganju skupnih ciljev. Na drugi delavnici “Prepričljiv nastop” so udeleženci spoznali osnovne prvine javnega nastopanja. Ter na tretji “Kreativno razmišljanje v vsakdanjem življenju - tehnike po Edwardu de Bonu” so udeleženci spoznali kaj je kreativnost, zakaj je pomembna, kako jo aktivirati, ter tehnike in vaje kreativnega razmišljanja. V prihodnjih dneh še pripravljajo delavnico o učinkovitem upravljanju s časom.

"Delavnice so sicer namenjene vsem študentom Univerze v Mariboru, ki bi poleg strokovnih kompetenc želeli pridobiti še dodatne veščine, ki jim bodo pomagale tako v poslovnem kot tudi v osebnem življenju.” še dodaja Urška Butolen. So pa delavnice po dogovoru odprte tudi za širšo javnost. Udeležba je brezplačna, udeleženci pa dobijo elektronsko potrdilo, ki ga lahko priložijo svojemu življenjepisu.

Projekt financirata Ministrstvo Republike Slovenije za izobraževanje, šolstvo in šport ter Evropski socialni sklad.

Tilen Drumlič Denac, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar