Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Virtualni karierni sejem 2021 na območju kohezijske regije Vzhodna Slovenija odpira razstavna spletna mesta podjetjem, organizacijam, izobraževalcem in mladim. Na isti platformi nadgrajujejo lansko izkušnjo kariernega sejma, na kateri so na voljo informacije o karierni orientaciji, trgu dela in o tem, kaj delodajalci iščejo na trgu dela. Dostopen je na spletnem naslovu https://karierni-sejem.si.

Sejem poteka v dveh tednih traja dva tedna, do 28. novembra. Prvi teden je namenjen osnovnošolcem, drugi srednješolcem. Kaj lahko na sejmu najdemo, smo povprašali Mirjano Zgaga, svetovalko generalnega direktorja na Zavodu za zaposlovanje, območno službo Maribor: “Delodajalci predstavljajo delovna mesta in poklice, ki so perspektivni poklici, poklici prihodnosti. Predstavljajo se zanimivi projekti v našem okolju, ki usmerjajo tudi na področja, ki so malo manj znana kot perspektivna področja za zaposlitev. Predstavlja se mladinski sektor, ki predstavlja tako prostočasne aktivnosti; Mladinski kulturni center predstavlja “žive knjige” - pozvali smo mlade in podjetne, da predstavijo svoj poklic in tako imajo mladi neposredno stik z tistim, ki predstavlja npr. če je to zdravstveni tehnik ali bolničar, mlada oseba, ki je zaposlena v tem poklicu ali ga študira, svojo izkušnjo zakaj se ji ta poklic zdi zanimiv.”.

Trg dela se je, tudi zaradi epidemije, spremenil. Pojavili so se novi poklici, nekateri so postali bolj iskani, drugi manj. Med novimi poklici tako najdemo upravljalce brezpilotnih letalnikov in podatkovne rudarje. Bodo pa v prihodnosti zagotovo iskani poklici s področja informacijske tehnologije, biomedicine, kemije, ekologije in varstva okolja, kot tudi iz gerontologije – skrbi za starejše ljudi.

Napoved je, da bo do leta 2025 vsaj eno od treh delovnih mest nadomestila umetna inteligenca ali robotika, kot razlaga Zgaga: “Zagotovo bo potrebno med roboti, torej med umetno inteligenco in med ljudmi, ki bomo delali, vzpostaviti neko komunikacijo. Tudi to bo nova spretnost in veščina, ki se pričakuje v prihodnosti. Prav tako bo ključnega pomena ustvarjalnost, namreč roboti lahko opravljajo določena rutinska dela, določena dela, ki se dajo predvideti z algoritmi, težko pa rečemo, da bo robot čustvoval, da bo lahko človeka poslušal in ga potolažil.”.

Trenutno pa v Mariboru in okolici primanjkuje predvsem kadra na poklicnem nivoju: “Govorimo o potrebah po voznikih, voznikih vlačilcev, varilcih, pleskarjih, monterjih … vsi ti poklici, ki jih danes rabimo v gradbeništvu primanjkujejo, se pravi ali so to polagalci tal, keramičarji, krovci – skratka vse te poklice je potrebno negovati.” dodaja Mirjana Zgaga.

Mladim iskalcem zaposlitve pa epidemija na žalost ni prizanesla. Pred epidemijo so bili mladi zaposleni večinoma na projektih ali za določen čas. Zaradi tega so ob začetku epidemije bili tudi prvi, ki so službo izgubili. Se pa mladi po besedah Mirjane Zgage ponovno zaposlujejo.

Zaposlitvene možnosti so tudi v Evropski uniji, a kot dodaja Zgaga, “Seveda ne želimo, da mladi odhajajo in delajo v tujini, želimo pa, da se preizkusijo v mobilnosti. Namreč, Slovenci kot narod vemo, da smo premalo mobilni, in dejstvo je da šele takrat, ko sami moramo v neki tuji državi poskrbeti zase prepoznamo svoje kompetence in svoje spodobnosti.”.

Virtualni karierni sejem organizira in koordinira Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, ustanova s partnerji projekta Karierni center za mlade »VšečKAM in GREM« z Mestno občino Maribor, Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje - Območno službo Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor, Univerzo v Mariboru in Mladinskim kulturnim centrom Maribor kot ustanovnimi partnerji in soorganizatorji dogodka. Virtualni karierni sejem poleg soorganizatorjev financira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prek Evropskega socialnega sklada.

Tilen Drumlič Denac, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar

Virtualna karierna tržnica in poklici prihodnosti