Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Glasba je čudovit hobi in nekaterim tudi služba, življenje. Pravijo, da z igranjem inštrumenta povečamo svojo koncentracijo, vztrajnost, potrpežljivost, dobimo boljši spomin in še marsikaj. Malokdo pa pomisli tudi na negativne posledice, ki jih prinaša več letno igranje, predvsem poklicno igranje v orkestru.

Na Fakulteti za Zdravstvene vede UM so spomladi skupaj s tamkajnšnjo Pravno fakulteto, Slovenskim Narodnim gledališčem Maribor in Medico Consulting d.o.o. začeli s PKP projektom Fizikalne obremenitve in posledice prisilne drže pri poklicnih glasbenikih v orkestru. Projekt je predstavil Jure Deželak, študent bioinformatike, ki je tudi član projektne ekipe. ''Naš namen je bil, da predstavimo problematiko, ki se pojavlja pri glasbenikih v orkestru in sicer predvsem kar se tiče ergonomske drže glasbil,'' razlaga Deželak.

Zastavljeni projekt so morali prilagoditi situaciji, ki je nastala zaradi koronavirusa, zato so opazovanje glasbenikov izvedli preko video posnetkov in ne v živo. Kljub temu pa so prišli do ključnih ugotovitev: ''Ugotovili smo, da imajo takšni glasbeniki ogromno težav. To niso težavo samo z hrbtenico in križem ampak so pogoste tudi obrabe kolen, komolcev in zapestja, nog, vratu ter obraza,'' poudarja Deželak in dodaja, da so na obrazu izpostavljene predvsem mišice ustnic in ličnic.

Dobljene rezultate so preučili in podali priporočila za morebitna ergonomska izboljšanja delovnega okolja ter priporočila za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in metod za ohranjanje in krepitev zdravja.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.

Anja Urek, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar