Pohorje, bike park Foto: BoBo
Pohorje, bike park Foto: BoBo

Javno podjetje Marprom je z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo podpisalo pogodbo o sofinanciranju modernizacije pohorskih žičnic in gradnje športno-rekreativnega centra Maribor – Areh. 7,5-milijonski projekt bo država podprla s skoraj 6 milijonov evrov iz evropskega sklada React EU.

Marprom, ki upravlja smučišča na Mariborskem Pohorju in Arehu, bo v okviru projekta zgradil vmesno postajo na pohorski vzpenjači, vlečnico »Ruška« na Arehu pa nadomestil s sedežnico. Ob tem bo razvil tudi ponudbo za obiskovalce:

"Zgradili bomo tri gibalne parke ob zgornji in srednji postaji vzpenjače ter ob novi sedežnici Ruška. Zgradili bomo tudi tri nove proge Bike parka, ki bodo obstoječe povezovale in nadgrajevale. Na Arehu pa bomo uredili še gorski go-kart," napoveduje direktor Marproma Ranko Šmigoc. Posodobili bodo tudi blagajne za nakup vozovnic in postavili nov multimedijski pano.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Matevž Frangež pa o cilju projekta pravi:

"Iz štirih, petih mesecev delovanja želimo omogočiti razvoj turističnih produktov in infrastrukture, da bodo naši gorski centri živeli vse leto."

Gradbeni dovoljenji za žičnice sta pridobljeni. Javno naročilo za gradnjo sedežnice Ruška nameravajo objaviti decembra, razpis za vmesno postajo gondole pa je že v teku – upajo, da bodo gradnjo začeli še letos. Sicer pa morajo ves projekt uresničiti do konca novembra 2023.