Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Od 17. do 19. marca je na celjskem sejmišču v okviru Marčnih sejmov potekal 6. Festival kave Slovenija in omamni vonj po kavi je kar vabil na pokušino. Na festivalu so se predstavili številni domači in tuji razstavljavci, ki so ponujali kave iz različnih koncev sveta. Kot nam je povedala Karolina Bohinec, ki je predstavljala kavo Costa, je bilo na njihovi stojnici največ povpraševanja po kavi z mlekom.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Tukaj danes je kar pestro, veliko je ljudi, avtobusov iz Hrvaške, Bosne, Slovenije iz ni da ni iz katerega kraja. Mi imamo kavice, tukaj jih strežemo. Naša baristka dela izjemne kavice z vzorčki, tako da so gosti navdušeni. Nekateri pridejo tudi po še enkrat, dvakrat, tako da se vrsta vedno veča in veča. Večina poseže po kavi z mlekom ali pa klasičen espresso. Še tri ure je do konca, ker je sobota takšna sončna, in je že 443 kava na števcu," pove Karolina.


Zanimanja pa ni bilo le za klasične kave, temveč tudi za kave z okusi, kot so pistacija in marcipan ali čokolada in pomaranča. Razstavljavci pa niso predstavljali le različnih vrst kav, na stojnici Coffetime.si nam Nace Šumrada Smole pokaže tudi različne načine priprave kave.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič


"Mi tukaj poskušamo predstavljati višji nivo kuhanja kave. Tako da delamo različne metode, od klasičnega espressa, do različnih novih in tradicionalnih metod kot so aeropress, chemex, v60, cold brew. Tako da nekako poskušamo predstaviti ljudem, da kava ni le kava. Je nekaj več, je neko doživetje, nek trenutek ekstaze tudi za koga," nam predstavi Nace.



Kakšni so najpogostejši načini priprave kave pri nas?
Kakšni pa so sicer trendi priprave kave pri nas, smo povprašali podpredsednika združenja Specialty kave Slovenija, Klemna Mačka.
"V Sloveniji je še zmer najbolj popularna džezva. Zdaj ne bom rekel turški in ta način, ker je to narobe. Ker če gremo v Grčijo, te kregajo, ker je to grški način, če gremo v Turčijo, je to turški. Vsi uporabljamo pa džezvo. Tako da to še zmeraj v Sloveniji prevladuje. Zdaj kateferija oz. moka pot je popularen v velikih gospodinjstvih, zato, ker je neka domača verzija espressa in je dosti bolj ugoden. Se pa zadnji čas pojavlja trend filter kav; to je dobesedno razredčen espresso in bolj na intenziteto čaja spominja. V zadnjem času pa se opaža tudi cold brew oz. hladna priprava kave, sploh za poleti, ker te osveži," razlaga Maček.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

V Združenje Specialty kave Slovenija, so na stojnici, poleg kuhanja kav, želeli obiskovalce izobraziti tudi o tem, kaj sploh je kava.
"Poskušamo predstaviti ljudem, kaj je to kvalitetna kava, oziroma, kaj kava sploh je, da odpremo široko sliko ljudem, da si začnejo predstavljati od kje prihaja surovina, koliko truda je vloženega, zakaj se ne splača zbijati cene v kavi dol, kako to na kmete vpliva, kako celotna industrija trpi. Da nekako damo tisto informacijo ljudem, kar včasih nočejo slišati ali pa ne slišijo, da si znajo nekako ustvariti svojo sliko in vizijo o tej kavni industriji," še doda Maček.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Na festivalu poskrbljeno tudi za butične dobrote
Festival kave Slovenija pa ni ponujal samo kave, kavne opreme in pripomočke ter kavne aparate. Na festivalu namreč ni manjkalo niti ponudbe različnih vrst čajev. Kot pove vodja projektov marčnih sejmov, Irena Škorja, pa je bilo v spremljajočem programu poskrbljeno tudi za številna strokovna predavanja, delavnice in tekmovanji.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"V okviru festivala kave se predstavljata tudi dva najmlajša someljeja v Sloveniji - čajna someljeja, ki nas tudi naučita priprave čaja, kajti tudi tam obstajajo določene zakonitosti, zato da je čaj kvalitetno pripravljen in ima odličen okus. Tako da sem tudi sama bila izjemno presenečena koliko neznanja imamo, pa se pritožujemo, da nekaj ni dobro. Se pravi, ko nekaj znamo, potem je tudi okus tisti pravi in ob posameznih požirkih tudi uživamo. Potem pa imamo še tekmovanje v latte art in pa barista," pove Škorja.

Kavni zgodbi so se na festivalu pridružile tudi druge butične kulinarične dobrote, prav tako je bilo videti butična vina, craft piva in žgane pijače. Ste morda že pokusili kavo z ginom?

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora:

FESTIVAL KAVE SLOVENIJA 2023