Foto: Reuters
Foto: Reuters

Festival je bil umeščen na 19. mesto na lestvici dogodkov, ki so spremenili podobo rock glasbe. Nastal je kot promocija proti vojni v Vietnamu in presegel vsa pričakovanja organizatorjev.

Po začetnih težavah z iskanjem lokacije za festival in nestrinjanju lokalnih skupnosti glede kraja so izbrali Bethel. Oblastem so sporočili, da pričakujejo največ petdeset tisoč ljudi, toda končno število obiskovalcev je bilo skoraj 10-krat večje.

Festival Trije dnevi miru in glasbe je bil mišljen kot komercialni koncert, zanimanje za vstopnice je bilo že v predprodaji veliko, a zaradi pozne zamenjave prizorišča ni šlo vse po načrtih.

Časovna stiska je bila tako huda, da so bili organizatorji primorani sprejeti kompromis: ali končati ograjo okrog prizorišča in postaviti stojnice za prodajo vstopnic ali pa pozornost usmeriti h končanju gradnje odra. Ko so dva dni pred prvim koncertom ceste preplavile tisočere množice, niso imeli veliko izbire. Festival so razglasili za brezplačnega in se pripravili na skorajšnji stečaj. Finančno izgubo so organizatorji koncerta več kot dobro nadomestili eno leto po koncertu z izdajo dokumentarnega filma in posnetkov 3-dnevnega koncerta.

Festival presežkov so organizatorji želeli zaznamovati tudi z različnimi bolj ali manj uspešnimi obletnicami, a abraham Woodstocku ni bil usojen.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu!

Glasbeni radiogram: 50 let Woodstocka