Tony Bennett Foto: EPA
Tony Bennett Foto: EPA

Tony Bennett velja za enega najbolj uspešnih ameriških pevcev, poznan predvsem po svojih interpretacijah popularnih in jazz standardov.

Anthony Dominick Benedetto oziroma Tony Bennet se je rodil 3. avgusta leta 1926 v New Yorku v italijansko-ameriški družini. Po služenju vojaškega roka ob koncu druge svetovne vojne, se je na ustanovi American Theater Wing izobrazil v petju Bel canta. Po zaslugi enega od njegovih mentorjev pa je izpopolnil svoj pevski slog tako, da je med petjem lahko oponašal fraziranje drugih glasbenikov. Njegov zanimiv stil so opazili v znani založbi Columbia records, in tako se je začela kariera Tonyja Bennetta.

Svojo pot med glasbenimi zvezdniki začel s petjem popularnih skladb

Petje popularnih skladb je Bennett izbral zato, ker se je želel izogniti primerjavi s Frankom Sinatro. V šestdesetih letih se je pevec usmeril izključno v jazz, odobravanje pa je dobil tudi pri tekmecu Sinatri.

Kljub začetnemu uspehu je bila Bennettova pot včasih trnova

Med leti 1965 in 1979 je njegova kariera dosegla dno. Zaradi čedalje večje popularnosti rock glasbe so založbe pritiskale na izvajalce, da se preizkusijo v tej razmeroma novi zvrsti. Ob koncu desetletja je ostal Tony Bennett brez pogodbe pri založbi in brez menedžerja, nakopal pa si je tudi velike dolgove. Novo desetletje pa je prineslo zelo potrebno spremembo. S pomočjo sina si je povrnil sloves, njegova kariera pa se je začela ponovno strmo vzpenjati.

Ko navized nezdružljivo postane poslušljivo

Tony Bennett je tekom svoje kariere zapel z različnimi izvajalci, ob že omenjenem Franku Sinatri, je zapel z Bonom, Jamesom Taylorjem in Lady Gaga. Na videz nezdružljivo je na albumu Cheek to cheek postalo še kako poslušljivo. Bennett je na albumu, izdanem leta 2014, ostal zvest jazz glasbi, Lady Gaga pa je morala narediti stilski preobrat.

Tony Bennett se kljub svoji starosti še ni pripravljen odreči odru. Te dni se namreč mudi na ameriški turneji.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu!

Glasbeni radiogram: Tony Bennett