Foto: Osebni arhiv/Rok Deželak
Foto: Osebni arhiv/Rok Deželak

Poskočni muzikanti so z uspešnicami, kot so Adijo madam, Hulapalu, Zagorijo solze, bili ključni akterji ponovne popularizacije narodnozabavne glasbe med mladimi. Kljub velikemu uspehu pa so se poti glavnega pevca Dejana Kranjca in ostalih članov razšle.

Glasbena pot Dejana Kranjca se je začela v zgodnjem otroštvu, ko se je na pobudo staršev vpisal na glasbeno šolo. Kot primarni inštrument je izbral klarinet, narodnozabavni glasbi pa je bil zapisan od samega začetka. Ljubezen do glasbe ga je pripeljala do odločitve, da se z glasbo začne ukvarjati tudi profesionalno. Med študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani je sprejel povabilo, da se pridruži ansamblu Poskočni muzikanti, vlogo spremljevalnega glasbenika na klarinetu pa je hitro dopolnil še z vlogo vodilnega pevca.

Zabavna, narodna ali narodnozabavna glasba?

V svetu glasbenega zabavljaštva se po navadi sestavi delijo na zabavne in narodnozabavne zasedbe, prvi narodnozabavne praviloma ne igrajo, drugi pa so glasbeni multipraktiki. Slednje velja tudi za dejana Kranjca, ki na oder stopi z enako vnemo v vlogi pevca in v vlogi klarinetista. V obdobju brez odrov, na katerem bi glasbeniki nastopali, pa je pevcu dal čas za razmislek.

Na samostojno glasbeno pot z novim psevdonimom

Z uspehom kvinteta Poskočni muzikanti, se je Dejana Kranjca zaradi njegove energičnosti prijel vzdevek Poskočni Dejan, kljub popularnosti, pa se je Dejan želel preizkusiti na samostojni glasbeni poti. Na to pot je stopil kot Dejan Dogaja, idejo za ime pa mu je dal sam Jan Plestenjak.

Prisluhnite zanimivemu pogovoru v oddaji Glasbeni radiogram!

Glasbeni radiogram: Dejan Dogaja

Posnetek oddaje bo na voljo 30 dni po objavi.