Foto: direstraitsblog.com/osebni arhiv
Foto: direstraitsblog.com/osebni arhiv

Zgodba kitarista, pevca in avtorja Marka Knoplferja, se je začela leta 1977, ko je z bratom Davidom na kitari, basistom Johnom Illsleyem in bobnarjem Pick Withersem ustanovil rock skupino Dire Straits.

V času, ko je bila Velika Britanija glasbeno obarvana predvsem s punkom, so Dire straits preigravali klasični rock. Zanimivo je, da je Knoplfer kot vodja skupine v klubih, kjer so nastopali zahteval, da mora biti ozvočenje dovolj tiho, da se bodo gosti lahko pogovarjali. Po dvajseti letih uspešne kariere se je skupina leta 1995 razšla, Knopfler pa ni izgubljal časa in hitro stopil na samostojno glasbeno pot.

Prva samostojna plošča z naslovom Golden heart

Prvo samostojno ploščo je Mark Knoplfer izdal le leto dni po razpadu skupine Dire Straits, že takrat pa je veljal za izkušenega in dobrega kitarista, znanega po svoji značilni prstni tehniki. S posebnim načinom igranja je razvil slog, ki so ga kitaristi radi posnemali in prav ta njegov slog ga je zapisal med največje kitariste popularne glasbe.

Ob boku B. B. Kinga, Cheta Atkinsa, Erica Claptona in drugih

V svoji karieri je Knoplfer ustvaril zavidanja vreden opus. Deset samostojnih albumov je sledilo dvanajstim albumom njegove nekdanje skupine, ob tem pa je napisal glasbo še za deset filmov in sodeloval pri mnogih drugih pesmih, kot producent, pisec ali kitarist. Sodeloval je z večino velikih imen glasbenega sveta, kot so B. B. King, Chet Atkins, Eric Clapton, Bob Dylan, Elton John in Sting, kot producent pa se je podpisal tudi pod albume Tine Turner, Boba Dylana in Randyja Newmana.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu!

Glasbeni radiogram: Mark Knoplfer