V Dobri družbi s Kristijanom smo oddajo posvetili današnjemu slavljencu Ivanu Sivcu. Preverili, kako bo potekal že 52. Festival narodnozabavne glasbe Ptuj 2021. Ansambel Igor in zlati zvoki, ki se pripravlja na 30-letnico delovanja, je predstavil novega pevca. Zoran Lupinc, prvi svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko, je predstavil učbenik Diatonična Harmonika 3. Predstavili smo tudi mlado Dolenjsko zasedbo Šentjanci.

Ivan Sivec eden izmed najbolj plodovitih slovenskih avtorjev, ravno danes praznuje svoj 72. rojstni dan. Tako smo v oddaji zavrteli nekaj njegovih najbolj prepoznavnih slovenskih narodnozabavnih pesmi. V njegovi bogati pisateljski zgodovini, se jih je nabralo že več kot 3000.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob koncu poletja nas letos čaka že 52. Festival narodnozabavne glasbe Ptuj 2021. Na nedavno končani razpis se je prijavilo kar 19 ansamblov. Natalija Škrlec iz družbe Radio Tednik Ptuj, ki organizira festival, nam je zaupala: "Na naš festivalski oder lahko sprejmemo 14 ansamblov, kar pomeni, da bomo pripravili javno radijsko avdicijo, kjer bomo spoznali vse ansamble in tekmovalne skladbe. Na osnovi teh nastopov pa bo potem strokovna komisija izbrala 14 ansamblov, ki bodo nastopili na festivalu 3. septembra letos." Kako bo z obiskovalci pa prisluhnite v posnetku.

Foto: Črtomir Goznik
Foto: Črtomir Goznik

Ansambel Igor in zlati zvoki v letu 2022 praznuje 30. letnico delovanja. Skupina je do sedaj izdala 21 albumov v Sloveniji in 10 na nemškem govornem področju. Že pred časom so v svojo družbo vabili pevca, ki so ga tokrat tudi predstavili. Igor Podpečan:" V ansamblu smo se odločili, da bomo malce okrepili pevski del, tako se nam je pridružil Marko Feguš. z njegovim prihodom se bomo malce razbremenili preostali, ki se bomo lahko pri igranju tako bolj posvečali instrumentom." Kako zveni razširjena zasedba, prisluhnite v oddaji.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Mlad ansambel Šentjanci, ki kot že ime pove, prihajajo iz Šentjanža na Dolenjskem. Predstavili so nam svežo skladbo Jaz ne nosim rož. Žiga Podlogar nam je v pogovoru zaupal, da se fantje ravno pripravljajo na nastop na prihajajočem se festivalu Vurberk 2021: "Na festivalu se bomo predstavili z valčkom, več pa ne smem povedati. Valček, ki pa ga predstavljamo, pa je avtorsko delo Marjana Turka in Mateja Kocjančiča." Fantom želimo veliko uspeha, tudi na festivalu Vurberk, o katerem pa bo tekla beseda v prihodnji oddaji.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Gostili smo tudi prvega svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko Zorana Lupinca. Je eden izmed tistih, ki se trudijo, da bi diatonična harmonika našla mesto, ne samo v glasbenih šolah, ampak tudi v srednji glasbeni šoli ali celo na akademiji, kot je že uspelo našim sosedom Italijanom: "Diatonična harmonika je v Sloveniji zagotovo nacionalni instrument in je nujno potrebno, da se igranje in samo pučevanje le te, dvigne na višji nivo, ki bi si to zagotovo zaslužil." Sam je tudi avtor uradnega učnega načrta za diatonično harmoniko v slovenskih glasbenih šolah. V teh dneh pa je izšel že tretji del njegovega učbenika: Diatonična harmonika 3. Kaj nam prinaša in komu je namenjen? Kliknite na oddajo.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv