Šahisti iz Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor so državni prvaki v šahu ekipno. Foto: Radio Maribor/DGNP Maribor
Šahisti iz Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor so državni prvaki v šahu ekipno. Foto: Radio Maribor/DGNP Maribor

V soboto, 15. maja, je bilo državno prvenstvo gluhih v šahu ekipno in posamezno, ki ga je organiziralo Društvo gluhih in naglušnih Posavja Krško v sodelovanju s Športno zvezo gluhih Slovenije. Zaradi koronaukrepov in omejitev je bilo to šele prvo letošnje državno prvenstvo gluhih.

Tekmovanja se je udeležilo sedem društev; DGNP Maribor, DGN Celje, MDGN Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče, DGN Ljubljana, DGN Posavja Krško, DGN Murska Sobota in MDG Ljubljana. Tekmovanje je potekalo v prostorih Šahovskega kluba Triglav Krško. Najprej je bil pregled potrdil PCT in prisotnosti prijavljenih ekip in tekmovalcev. Svečano otvoritev je vodil Bogdan Kuhar, predsednik DGN Posavja Krško, ves program in slovensko himno je tolmačila v slovenski znakovni jezik sekretarka DGN Posavja Krško Vlasta Moškon.

Tekmovanje je potekalo v pozitivnem športnem vzdušju pod nadzorom šahovskega sodnika. O naslovu državnega prvaka ekipno je bilo odločeno že v predzadnjem kolu tekmovanja, saj so gluhi šahisti iz Maribora Milan Kotnik, Franc Perkovič, Srečko Pihler, Milan Kolarič in Franci Korošec (rezerva) kljub močni konkurenci suvereno premagovali tekmece v tej kraljevski igri in osvojili skupno 13 točk. Po ekipnem delu je bilo še tekmovanje posamezno.

"Na svečani razglasitvi rezultatov smo bili zelo veseli številnih čestitk za osvojen naslov državnih prvakov gluhih v šahu ekipno za leto 2021," je povedal strokovni delavec-sekretar Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor Milan Kotnik.