Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

V projektu #podamdaigram sta moči združili mariborska občina in Fundacija Gorana Dragića. Danes se v Tokiu začenjajo olimpijske igre, na katerih bo prvič nastopila tudi slovenska košarkarska reprezentanca. Marsikdo je upal, da bo ob velemojstru Luki Dončiču nastopil tudi Goran Dragić, kapetan izbrane vrste, ki je leta 2017 osvojila naslov evropskih prvakov. A član moštva Miami Heat je ob obisku našega novinarja v Laškem, kjer poteka Košarkarski kamp Gorana Dragića za mlade upe, še enkrat več zatrdil, da kljub prepričevanju ni bilo možnosti za povratek, in da ostaja prvi navijač slovenske ekipe.

S 35-letnim košarkarskim asom se je pogovarjal Dejan Rat, uvodni del pogovora pa je bil namenjen še enemu projektu – gradnji oziroma obnovi zunanjih pametnih košarkarskih igrišč. Popularni Gogi je s pomočjo Fundacije Gorana Dragića prvo igrišče odprl v Ljubljani, drugega pa bo v sredo, 28. julija, na mariborskem Taboru oziroma po domače na ŽKK-aju. Po besedah Gorana Dragića je namreč vse usmerjeno v mlade.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

"To je nekako preko fundacije Gorana Dragića, da obudimo zunanja igrišča, da je čim več otrok zunaj, da se igrajo. Zdaj vemo, da tehnologija prihaja v ospredje. Iz mojih časov, ko sem še jaz bil otrok, smo bili vsi na igrišču, zdaj pa kadar se peljem mimo igrišča, ta samevajo. Upam, da bomo s prenovo igrišč mlade fante in punce privabili, da se bodo igrali," je povedal Dragić.

Novinar Dejan Rat je Gorana vprašal, kak se on spominja prvih korakov in je dejal, da so bili njegovi prvi koraki prav na zunanjih igriščih. "Na Iliriji, to je tisto, kar me je nekako učvrstilo. Igral smo trojke, »tri na tri« to ulično košarko. To so najlepši spomini, kar jih imam iz otroštva. Spoznal sem tam vse moje najboljše prijatelje, še dandanes smo prijatelji."

Ker pa so mladi navajeni na tehnologijo, pa pametna igrišča ponujajo vse košarkarske prvine, vragolije Gorana Dragića v virtualni obliki. Vse vaje so interaktivno obogatene preko internetne strani, do katere bodo vodile QR kode. Tam so vse vaje, ki jih je delal tudi Goran. Bodo pa na igrišču veljala posebna Dragićeva pravila. "Spoštovanje je številka ena, spoštovanje do igrišča, do drugih ljudi, to je tisto, kar je najbolj pomembno. In seveda, da se imajo dobro, da spoznajo čim več novih prijateljev in, da uživajo," je še poudaril Goran Dragić.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Maribor je seveda v pričakovanju tega igrišča. "Zelo rad bi videl, da se košarka dvigne tudi v Mariboru. Zeliko veliko časa sem preživel tam, predvsem z reprezentanco v dvorani Tabor. Mislim, da je v zgodovini košarke Maribor zmeraj imel močno ekipo, močne igralce, zdaj pa upam, da se bo v prihodnosti tudi tam kaj razvilo. Na koncu pa smo dvomilijonski narod, imamo zelo veliko dobrih igralcev, tako da nekaj že delamo prav," je še dodal Dragić.

Beseda je nanesla tudi na olimpijske igre v Tokiu, 35-letni Ljubljančan pa se je dotaknil še svoje prihodnosti. Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru, kajti na začetku pogovora je Dejan košarkarskega virtuoza in tudi zelo prijetnega sogovornika povprašal po namenu za tovrstne investicije ob pomoči občin, a začeli smo hudomušno - z barvo igrišča?

Prisluhnite celotnemu pogovoru: