Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Za dobro voljo so skrbele skupine, kot so Strici iz ozadja, Yu generacija, The Rocktors in še mnogi drugi. Preverili smo utrip festivala in ugotovili, da se je marsikdo tam znašel po naključju. »Če sem popolnoma odkrit, za festival sploh nisem vedel, ker je bil dokaj slabo oglaševan. V mestu sem srečal prijatelje, ki so se ravno odpravljali tja in sem rekel, da grem tudi jaz,« je za Radio Maribor prostodušno dejal Andrej Rižner.

Rižnerja smo vprašali tudi, ali ima raje pivo ali burgerje. »To je težko vprašanje. En burger in dve pivi sta ravno prav. Glede na to, da se tukaj prodajajo kraft piva, ki so nekoliko manj poznana, jih najprej poskusim in šele nato vidim, katero je dobro in katero ne. Kadar je človek lačen, pa mu seveda tudi burgerji zelo teknejo.« Povedal nam je še, da se je udeležil tudi festivala Čili in čokolada, pri čemer ni želel delati razlik med obema, saj po njegovem mnenju vsak po svoje poživi mesto. Rižnar je še dodal, da bi moralo biti podobnih festivalov več.

Če Andrej ni imel posebnih preferenc, pa je bila Zala Petrovič precej bolj odločena glede tega, kaj želi poskusiti. »Dogodka sem se udeležila predvsem zaradi piva. Od tega proizvajalca imam najraje Cashmere in Rocket pin, drugače pa mi je najbolj všeč laško.« Zali smo zastavili vprašanje, v čem se navedeni pivi razlikujeta od drugih vrst piva. »Okus je zelo zanimiv in precej drugačen od ostalih. Poleg tega pa je pivo močnejše in bolj kompaktno

Vsak jezik ima svoj okus. Na vprašanje, kaj lahko potrošnikom ponudijo manjši pivovarji, česar jim večji ne morejo, smo dobili naslednji odgovor. »Pri velikih pivovarjih vemo, kaj bomo dobili, pri manjših pa vedno sledi določeno presenečenje,« nam je povedal obiskovalec iz Koroške.

Naleteli pa smo tudi na takšne, ki burgerje sami pripravljajo. »Prišel sem okušati hrano, saj obožujem burgerje in krompir. Burgerje pogosto pripravim tudi sam, pri čemer uporabljam sveže meso in ga začinim po okusu. Občasno dodam še kakšne posebne sestavine in ugodim željam ostalih članov gospodinjstva

Na Trgu Leona Štuklja se je znašel tudi Anglež, ki je bil zelo kritičen do ponudbe burgerjev v njegovi domovini. »Na voljo je več vrst burgerjev, vendar je redkokateri zares dober, kar je ob tako raznoliki ponudbi nekoliko nenavadno. Na splošno je hrana v Angliji precej povprečna, medtem ko je tukaj zares dobra. Precej bolj mi je všeč pivo.« Pojasnil nam je tudi razliko med tovrstnimi festivali v Sloveniji in na Otoku. »V Angliji nimamo pivskih festivalov kot takih. Tukaj je koncept ta, da posamezni pivovarji ponujajo svoje pivo. Sam živim na podeželju, kjer imamo vsako leto dogodek, da eden izmed velikih pivovarjev ponuja svoje pivo zastonj. Takrat se popijejo res velike količine piva

Srđan Trifunović iz Pivovarne Rikon nam je pojasnil, kaj ponujajo obiskovalcem. »Danes predstavljamo štajerski lager, ki smo ga skuhali mesec dni nazaj in ga včeraj dali v sode. Z našimi produkti bi namreč želeli oživiti zgodovino pivovarstva na Štajerskem oz. Čeligijevih pivovarn. Štajerska je namreč dolgo časa veljala za deželo piva, vendar pa trenutno na Štajerskem nimamo velikih pivovarn, zato želimo manjše obuditi to tradicijo.« Predstavnik organizatorja, David Erjavec, nam je pojasnil, kaj so želeli ponuditi meščankam in meščanom Maribora z organizacijo še enega v vrsti kulinaričnih festivalov. »Ljudje se radi družijo in pridejo na trge. Pojejo kakšen burger z žara in potem uživajo v živi glasbi različnih glasbenih skupin

Za konec nas je zanimalo, zakaj ravno kombinacija burgerjev, piva in rock glasbe. »Sam sem navdušenec nad vsem trojim, kar velja tudi za moje prijatelje. Rad pojem kakšen burger, popijem pivo in poslušam rock glasbo, ki me spremlja že od majhnega. To sem vedno povezoval in si rekel, zakaj ne bi vsega skupaj združili v en dogodek

Morda ob zaključku dodajmo, da se po obisku sodeč festival še ni tako uveljavil kot nekateri podobni dogodki. O razlogih je težko ugibati, vsekakor pa bodo morali organizatorji razmisliti o dodatni ponudbi oz. večih dogodkih na samem prizorišču festivala. Seveda pa je vsaka priložnost za druženje več kot dobrodošla.