Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi povečanega števila umrljivosti v državi prihaja do izrednih razmer in zastojev pri pokopu pokojnih. V Mestni občini Maribor so zaradi preseganja kapacitet shranjevanja pokojnikov v UKC Maribor aktivirali načrt Civilne zaščite, po katerem za odvoz in hrambo pokojnih poskrbi Pogrebno podjetje Maribor. Ob samo dveh krematorijih v državi je trenutno v Mariboru na upepelitev treba čakati okoli 10 dni, kar strošek pogreba zviša za okoli 100 evrov.

Po ocenah Pogrebnega podjetja Maribor se smrtnost znatno povečuje, prejšnji mesec za približno tretjino. S povečano umrljivostjo se soočajo tudi v tukajšnji bolnišnici, kjer število mrtvih v sedanjih kritičnih razmerah presega prostorske zmožnosti pietetne hrambe pokojnikov. Zato po odredbi Civilne zaščite od začetka tedna za sproten odvoz in hrambo pokojnih iz bolnišnice poskrbi Pogrebno podjetje Maribor. Kot pojasnjuje direktorica Lidija Pliberšek: "na nadomestni lokaciji v hladilnih prostorih Pogrebnega podjetja Maribor na pokopališča Dobrava," kjer imajo, dodaja direktorica, dovolj veliko število hladilnih prostorov za pokojne. Je pa treba trenutno v Mariboru čakati na upepelitev, najmanj 10 dni, kljub temu da krematorij dela v treh izmenah: "Izvajamo upepeljevanje podnevi in ponoči. Mi hitreje ne moremo, imajo pa svojci še vedno možnost, da se odločijo za pokop s krsto," v tem primeru je pogreb izveden v treh dneh.

Spremembe in omejitve veljajo tudi pri pogrebnem protokolu. Tako se od pokojnega pred upepelitvijo ni mogoče posloviti. Prav tako niso dovoljeni spremljevalni dogodki, kot so govor, pevci in drugo.

Pogrebi tudi niso javni, še pojasnjuje direktorica Pogrebnega podjetja Maribor: "Glede na navedeno pa je zbiranje dovoljeno v skupini oseb, če gre za ožje družinske člane oz. člane skupnega gospodinjstva." Kljub vsem omejitvam, dodaja sogovornica Lidija Pliberšek, pa poskrbijo, da je slovo od pokojnega, ki ga svojci morda niso mogli videti že tedne, niti se od njega posloviti v zadnjih trenutkih, pietetno - spoštljivo in strokovno na najvišji ravni.