Foto: Reuters
Foto: Reuters

Farmadent se je zaradi spremenjenih tržnih razmer znašel v rdečih številkah, edini kupec, za skoraj 8,5 milijona evrov, pa je eden izmed dveh največjih slovenskih prodajalcev zdravil, podjetje Salus.

Težnje po prodaji Farmadenta so se pojavile že v mandatu prejšnjega mariborskega župana Andreja Fištravca, saj je država v noveli zakona o lekarniški dejavnosti določila, da si občine hkrati ne morejo lastiti lekarne in grosista z zdravili. A politične volje za prodajo v mariborskem mestnem svetu doslej še ni bilo.

Podjetje so medtem začeli zapuščati multinacionalni proizvajalci zdravil, ki so poslovanje optimizirali s sklepanjem pogodb le z največjimi trgovci. Bojijo pa se tudi prehoda lekarn na sistem javnih naročil, kjer bi tako majhno podjetje, kot je Farmadent, težko konkuriralo. Direktor Jurij Pivka, ki je podjetje prevzel že v rdečih številkah, opozarja, da Farmadentu grozi stečaj.

Mariborska in okoliške občine so se zato odločile za prodajo, saj bi podjetju v nasprotnem primeru grozil stečaj. Občinski sveti občin Hoče – Slivnica, Rače – Fram, Miklavž na Dravskem polju, Starše in Duplek so prodajo že odobrili. Mariborske svetnike to čaka jutri. Zato smo zbrali nekaj mnenj.

V listah in strankah različno

V listi Arsenovič za Maribor soglašajo s poročilom uprave, da je prodaja strateškemu partnerju zaradi predstavljenih ekonomskih razlogov edina možnost. Dvomijo, da bi se lahko občina postavila v vlogo, v kateri bi podjetje dokapitalizirala in uspešno revitalizirala, zato bi bilo podjetje bolje umestiti na prosti trg. Od kupca, podjetja Salus, pa pričakuje da bo podjetje in delovna mesta ohranilo.

V Slovenski demokratski stranki bodo prisluhnili argumentom direktorja Farmadenta, so pa ves čas govorili, da se kura, ki nosi zlata jajca, ne prodaja. Kot pravijo, je res, da so v zadnjih letih ostala predvsem še rdeča jajca, kar pomeni poslovanje v rdečih številkah. Odločili se bodo na podlagi predstavljenih argumentov in razmisleka, menijo pa, da Farmadent v tem trenutku še ni zrel za prodajo in bodo prodaji za zdaj še nasprotovali.

Prodaji nasprotujejo tudi v Listi za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, kjer že dolgo opozarjajo na pretekle slabe poslovne odločitve, ki so uspešno podjetje pripeljale na rob obstanka, čeprav bi moral biti Farmadent za regijo pomembno razvojno podjetje.

V Gibanju Svoboda opozarjajo, da prodaja podjetja ni ugodna rešitev, a je v tem trenutku edina možna, da podjetje obvarujejo pred propadom. Opozarjajo, da podjetje v neugoden položaj postavlja trg, ki je namesto konkurenci bližje oligopolu, in pomanjkanje razvoja zaradi neugodnih preteklih poslovnih odločitev ter negotovosti glede prodaje.

V Stranki mladih – Zelenih Evrope pa so prepričani, da bi morali Farmadent Salusu prodati v zameno za lastniški delež v tem veletrgovcu z zdravili. Odziva Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke nismo prejeli.

Kakšen pa je motiv prodaje?

Iz podjetja Salus sporočajo, da Farmadent kupujejo z namenom povečanja tržnega deleža in ga nameravajo ohraniti kot samostojno podjetje ter povečati obseg poslovanja.

Več pa v oddaji:

Prodaja veletrgovca z zdravili