Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Vedno znova opozarjamo, da je dobro skrbeti za naše telo in skrbeti, da ostanemo v dobri fizični kondiciji. Sploh po novem letu so zaobljube v polnem teku. Z novim letom si marsikdo obljubi, da bo čisto zares začel z gibanjem in naredil nekaj za svoje telo in dobro počutje. Zato smo z Alenom Podgornikom iz Unifita spomnili, kako začeti ali nadaljevati z gibanjem.

Nekaj tednov zapored smo tako podali kar nekaj zanimivih predlogov in nasvetov, kako poskrbeti, da ostanemo v dobri kondiciji. Za vse tiste, ki pa še niste aktivni in bi to želeli postati, pa smo poskušali na čim bolj enostaven in preprost način pokazati nekaj osnovnih vaj in pravil, ki se jih je dobro držati.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Kako začeti?
Za začetek smo Alena povabili v naš jutranji program in preverili, če res drži, da se z novim letom tudi fitnes napolni z novimi obrazi, ki si želijo sprememb. Kako dolgo vztrajajo? In kako sploh začeti, da prehitro ne obupamo. PRISLUHNITE:

AKTIVNI - Zakaj obiskovati fitnes?

Prvi obisk fitnesa
Marsikdo ima pomislek pred prvim obiskom fitnesa. Brez skrbi, tam ne boste srečali samo mišičastih fantov in deklet s popolno postavo. Večina obiskovalcev je podobnih morda ravno vam. Nekdo, ki si želi spremeniti način življenja in je za to pripravljen narediti nekaj več. Zato se lahko na vadbo odpravite brez slabe vesti pred čudnimi pogledi in obsojanjem. Vsak enkrat začne na začetku.
Kaj je torej treba vedeti ob prvem obisku? Kaj pripraviti v svojo torbo ali nahrbtnik? Česa se lotiti najprej? KLIKNITE IN POSLUŠAJTE:

Prvi koraki v svet fitnesa

Najprej se lotimo vadbe spodnjega dela telesa
Zdaj, ko smo se že dobro vpeljali v svet fitnesa in spoznali vse osnove je prav, da se lotimo vadbe. Za začetek nam je Alen predlagal, da začnemo z vadbo spodnjega dela telesa. Zakaj in katere vaje izbrati? KLIKNITE:

Aktivni z Radiem Maribor - kako okrepiti spodnji del telesa

Nadaljujemo z zgornjim delom telesa
Ko smo poskrbeli, da smo dodobra razgibali spodnji del telesa in predvsem mišice nog pa je čas, da se lotimo še zgornjega dela telesa. Katere mišice potrebujejo posebno pozornost? Katere vaje izvajati? Koliko narediti vmesnega počitka? Več nam je zaupal Alen Podgornik:

Aktivni z Radiem Maribor - kako okrepiti zgornji del telesa

Komu je namenjena kardio vadba in kako je z ohlajanjem?
Še zadnjič smo se podali v Unifit in skupaj z Alenom naredili še kardio vadbo. Kaj je to kardio vadba? Komu je namenjena in kako se je lotiti? Kako se najbolje ohladiti po sami vadbi? Je pametno obiskati savno? Skočiti takoj pod tuš? Narediti še kakšne vaje za raztezanje? Na vsa vprašanja boste dobili odgovor še v zadnjem posnetku:

Aktivni z Radiem Maribor - kardio vadba in ohlajanje