Jutro ob kavi in kitari – Alex Volasko

"Jutra ob kavi so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

V naš studio se vrača pevec, glasbenik in producent Alex Volasko. Pred dobrim letom smo ga že gostila, a takrat kot spremljevalca svoji ženi. Tokrat pa je, v vsem blišču zablestel sam.

Jutro ob kavi in kitari - Alex Volasko

Aleksa Volaska poznamo kot pevca, avtorja in producenta glasbe, v kateri vlogi najbolj uživaš?
"Sam glasbo jemljem celostno, zato uživam v vseh oblikah glasbenega ustvarjanja. Seveda je najlepše stati na odru, a tudi ustvarjanje in oblikovanje novih melodij je nekaj neverjetno krasnega."

Slovenija te je najprej spoznala kot pevca, kako pa se je tvoja glasbena pot sploh začela?
"Že v osnovni šoli smo radi ropotali po zakloniščih in špilali velike zvezde ter staršem povzročali nič koliko težav. A resnica je, da sem začel z neke vrste 'sekret poezijo' in to že zelo zgodaj. V bistvu ugotavljam, da sem bil kar malo čuden otrok."

Večkrat si nastopil na Slovenski popevki, leta 2018 si dobil tudi prvo nagrado, kaj ti je pomenila nagrada na tako priznanem slovenskem festivalu?
"Slovenska popevka je festival z najdaljšo tradicijo pri nas. Od nekdaj sem občudoval naše pevke in pevce, ki so s prekrasnimi skladbami izjemnih avtorjev toliko prispevali k zakladnici naše glasbe. Zmaga na popevki 2018 je bila zame največji mejnik in seveda tudi čast v vsej moji glasbeni karieri."

Pred kratkim si izdal svoj tretji album, na njem najdemo nove in stare skladbe, vse pa v novi preobleki?
"Ja, na svoj rojstni dan 10.11. sem po 6. letih izdal glasbeni album z veliko novimi, pa tudi nekaj starimi, a preoblečenimi skladbami. Predvsem sem si želel, da ima album od začetka do konca neko rdečo nit, ki sem jo lahko dosegel le s tem, da so vse skladbe dobile svoj 'specifičen' zvok in obliko. Zelo sem ponosen in za naslednje leto napovedujem novega!"

Izdal si že veliko avtorskih skladb, vseeno pa te lažje najdemo v studiu kot pa na odrih?
"Ja in ne. Moji odri so večinoma precej zasebne narave ali pa nastopam v družbi manjših ali večjih orkestralnih zasedb. Vseeno pa sem imel letos več kot 30 nastopov. Marsikdo me ima malo za popevkarja, ampak moj album je pol tudi precej rokovskega in akustičnega zvoka, ki temu nazivu zagotovo ne pritiče. Včasih si pravim, da imam verjetno težavo večih osebnosti, saj glasbo ustvarjam po trenutnem občutku, kar pa mnogokrat prinese do izjemnih razlik med pesmimi. Ampak, hej, to je kreativa."