Jutro ob kavi in kitari - Alo!Stari Foto: Radio Maribor
Jutro ob kavi in kitari - Alo!Stari Foto: Radio Maribor

"Jutra ob kavi, so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Sredini jutro so nam tokrat popestrili Štajerci, novinci leta 2019 po izboru portala RTV MMC - Alo!Stari. Pravijo, da so za njihovo neverjetno kemijo in energijo na odru potrebne 3 sestavine: mor'š bit dovolj nor, devetdeseta so zakon in uživati v tem, kar delaš.

Še kratek pogovor pred nastopom v živo:

Ste razmeroma mlada skupina, nastali ste leta 2019, med domačimi poslušalci pa ste hitro pridobili privržence. Čemu pripisujete tak uspeh?
Kot skupina smo res mladi, ampak skupaj igramo v takšnih in drugačnih oblikah že precej časa. Pojavili smo se v času, ko je v Mariboru začela odraščat neka nova generacija, ki išče svojo lastno identiteto brez pretiranega vpliva tuje kulture. To nekako kaže, da smo končno dosegli to točko, ko pa bi morda lahko ponudili svetu res nekaj svojega, lokalnega. Po drugi točki pa smo želeli obuditi glasbo s katero smo odraščali sami. Kombinacija obojega je zgleda nardila svoje :)

Stil, v katerem ustvarjate, sami poimenujete 90s skate punk. Iz devetdesetih se spomnimo skupin, kot so Blink 182 in mnogih drugih, zakaj ste izbrali to zvrst, ste nostalgični po devetdesetih?
Precej. Devetdeseta so bila še zadnja leta, ko je glasba bila več kot pa samo en hitro-pozabljiv hit. Cd-ji so bili na vrhuncu in nič drugega si takrat nisi bolj želel kot dobit tisti album za katerega si verjetno porabil vso žepnino. Na srečo se dandanes zadeve spet obračajo v pravo smer, vinilke so in, ljudje so željni koncertov v živo na tak ali drugačen način in podobno.

Vaši poslušalci radi poudarijo, da jim je všeč vaša iskrenost. Kako pomembna je iskrenost avtorja, do publike, do glasbe?
Glasba mora bit iskrena. Poslušalec se more postavit v tvojo kožo in v njej najt sebe, svoje ideje, svoja razmišljanja. Saj to je ja cel smisel glasbe.

K tej iskrenosti pa verjetno pripomore uporaba lastnega dialekta?
Precej. To daje tisto pristnost. Najlažje se izražaš v svojem dialektu, to je tisto kar uporabljaš 90% svojega časa in to je tvoj jaz. Ljudje takoj vidijo, če nisi iskren. Mogoče je podzavestno, ampak to enostavno čutiš.
Mariborčani imamo tak poseben način fraziranja, ki ni preveč melodičen, ampak se ga da izkoristit v svoj prid, da potem zveni naše. Pika na i je pa tisto, da je nekaj drugačnega. Mariborščina je do zdaj super delovala samo v rap-u. To je vsaj naše mnenje.

Letu 2019 in vašemu uspešnemu začetku je sledilo nesrečno leto 2020. Kako ste se znašli v epidemiji, kako je vplivala na vaše ustvarjanje?
Uf, je kr naporno. Časa za ustvarjanje imaš dovolj ampak pade ti volja, motivacija. V začetku smo se še precej sekirali kaj bo iz vsega skupaj ampak potem smo se enostavno odločli, da bomo delali po svojem tempu in več časa namenli drugim zadevam, ki so zaradi našega glasbenega udejstvovanja bile potisnjene v kot. To ne pomeni, da nismo delali popolnoma ničesar, saj smo v tem času nastopili na kar nekaj live stream eventih (val 202, Narodni dom Maribor, Gora rocka ipd...) izdali singla Vse bi dal in Kaj naj zaj nareim. Nardili smo detajlni načrt tega kaj hočemo in smo veseli, da končno kaže da se stvari normalizirajo.