Andraž Hribar Foto: BoBo/ŽIga Živulović jr.
Andraž Hribar Foto: BoBo/ŽIga Živulović jr.

"Jutra ob kavi, so še lepša ob kitari," smo poimenovali sredin jutranji program, ko v studio povabimo glasbenike, s katerimi klepetamo in nam prebujanje polepšajo tudi z igranjem in petjem v živo.

Tokrat nas je prebujal Andraž Hribar, slovenski glasbenik in pevec. Prvič se je kot solo izvajalec predstavil na Slovenski popevki 1998 s pesmijo “Ne jokat’, lubika”. Zasedel je drugo mesto in prejel nagrado za najboljšega debitanta. Na Popevki je slavil 15 let pozneje s pesmijo “Po čem diši ta dan”.

Še pred nastopom v živo, nam je odgovoril na nekaj vprašanj:

Andraž tvoj najnovejši album ima rokerski podpis. Vsaka skladba na albumu je aranžersko dovršena. Kako so nastajali aranžmaji za album?
"V meni pesmi nikoli ne nastajajo z intenco po določenem stilu ali zvoku. Pesem je, ko se rodi, čista in slečena. Ocenjujem jo po tem, kako dobro se sliši le ob kitari ali klavirju. Če je v tej izvedbi OK, se več ne bojim zanjo. Veš, kako pravijo, pravemu frajerju vsak klobuk paše. Tako je tudi s pesmijo. Pri albumu Čas je sem pesmi predstavil bendu. Na vajah smo pesmi odigrali po prvinskem občutku. Ko je res zazvenelo, smo vedeli, da je aranžma na pravi poti. Ker sem na Čas je vse kitare sam odigral, sem s tem dodal nov, bolj surov zvok."

V času pandemije je glasba potisnjena na stranski tir. Si v tem času bil ustvarjalen ali si se prepustil situaciji?
"Nisem tak tip, da bi sedel in čakal. Ne morem biti pri miru. Vedno kaj delam. V tem obdobju mi je ostajalo malo več časa za vadenje kitare, razširil sem studio, pišem nove stvari … Mislim, poskušam najti kaj dobrega v tej spackani situaciji."

Na katero skladbo si na tvojem najnovejšem albumu z naslovom« Čas je« najbolj ponosen?
"Težko rečem. Vse je še tako sveže, da še ne morem doseči objektivnega pogleda na pesmi in ploščo v celoti. Na Čas je, je kar nekaj pesmi, ki jih dnevno rad odigram. Paše pa seveda tudi kakšna pozornost poslušalcev in strokovne javnosti. Nominacija za album leta me je presenetila in lepo pobožala."

Nam zaupaš eden tvojih zadnjih verzov, ki si jih napisal?
"V našem mestu v navadi je,
da srečo imajo le srečni ljudje.
V našem mestu tako se zgodi,
denar gre k bogatim, za revne ga ni ..."

Nam lahko zaupaš, če se ti že v prihodnosti obetajo kakšni koncerti?
"V juniju imam prvi nastop nekje na Dolenjskem. Upam, da se bo še malo vse sprostilo, da bo lahko vse OK."