Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek
Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek

Korona pa je dobesedno poskrbela za razmah tovrstne peke. V jutranjem programu jo je gostil voditelj Kristijan Šmid.

Po prvi knjigi Drožomanija, je sledilo nadaljevanje v bolj sladki in slani izvedbi. Tako je nastala druga knjiga Slana in sladka drožmanija. Tretja knjiga Umetnost krašenja kruha pa je poglobljeno in premišljeno nastajala pet let. "Krasimo tortice, slaščice in zakaj ne bi tudi kruh. V knjigi je opisanih in poslikanih 5 različnih tehnik. Skupaj je 20 postopkov v besedi in sliki po korakih. Če skeniraš QR kodo pa te ta popelje na stran, kjer se registriraš in potem dobiš dostop do 25 videoposnetkov," je povedala Anita Šumer. Knjiga peki kruha dodaja predvsem umetniško noto in bralcu prikažem, kako lahko kruh postane tudi lepega videza.

Foto: Radio Maribor/Primož Lavre
Foto: Radio Maribor/Primož Lavre

Droži pa postajajo vse bolj popularne, potrebno je le nekaj dobre volje in potrpljenja pri vzgoji droži. "To ni nič novega, to je star način peke, ki smo ga že skoraj pozabili. Peka s tem domačim naravnim kvasom se vrača nazaj v velikem obsegu, kar me neizmerno veseli. Peka z drožmi je definitivno tudi boljša za zdravje, kruh je lažje prebavljiv. Telo ima dejansko koristi od tega, kar zaužijemo. Je večji izkoristek mineralov in vitaminov, pa tudi daljša obstojnost je."

Marsikdo sicer meni, da je okus bolj kiselkast, pa vendar se kruhi med seboj razlikujejo. "Če dobro skrbimo za droži, če imamo pravo fermentacijo, pravo vzhajanje, potem ta kruh ne bo kisel ampak bo pač imel nek poglobljen okus. Jaz temu pravim, da ima kruh karakter," še poudarja naša sogovornica.

Vabljeni, da prisluhnete zanimivemu jutranjemu klepetu: