Foto: MMC RTV SLO/Robert Zajšek
Foto: MMC RTV SLO/Robert Zajšek

Z voditeljem Kristijanom sta govorila o njenih začetkih in predvsem o aroniji, ki so jo na kmetijo dobili kot darilo, danes pa se tam bohoti nasad aronije.

"Želimo približat to lepo zeleno neokrnjeno naravo, za katero pozabljamo, da je naše največje bogastvo in včasih potem tudi preveč izkoriščamo v ekonomsko smer. Pri tem pa se izgubi bistvo tega in zapravimo to, kar smo nekoč imeli," je na začetku pogovora dejala Sara Berglez Zajec.

Kako se je zgodba Lince pravzaprav začela?
»V bistvu je bilo čisto preprosto in naključno. Jaz sem leta 2012, ko sem razmišljala o tej dejavnosti, delala na področju turizma in veliko delala tudi z društvi. Opazila sem, da zgledi vlečejo in, da Slovenci nekako smo nagnjeni k temu, da če se pri sosedu nekaj dogaja, se mora pa potem tudi pri nas. In ker je na naši kmetiji obstajalo veliko potencialov, sem se takrat odločila, da če hočem stvari spremeniti in opogumiti marsikatero, da odpre dopolnilno dejavnost na kmetiji in, da ponudi svoje izdelke na trg, odpre svoja vrata za obiskovalce, potem moram to prvo storiti sama. Pokazati, da birokracija ni tak bau bau in, da navsezadnje se da, tudi, če je težko. In takrat smo v bistvu začeli z nekimi omejenimi izdelki."

Njena strast so bili vedno zeliščni sirupi. Sogovornica namreč zelo rada pije vodo in včasih je fino, če ima voda kak okus, posebej kadar je ta zdrav. "V roku enega leta je potem nastalo nekaj čez 20 različnih okusov. Zeliščni sirupi so iz preprostih rastlin, ki rastejo na naših travnikih. Kasneje pa so se pridružili še domače marmelade, sadni namazi, suho sadje, kompoti, čaji … Leta 2012 pa smo dobili tudi prvo aronijo na kmetijo kot darilo in danes je nastal nasad okoli en hektar na nadmorski višini 864 metrov v precejšnjih strminah, tako da je zdaj aronija ena izmed naših bogastev in iz nje nastajajo tudi raznoliki izdelki."

Aronija vsebuje veliko vitaminov. Foto: Pixabay
Aronija vsebuje veliko vitaminov. Foto: Pixabay

"Aronija je najmočnejši znani antioksidant na svetu, ima dober vpliv na imunski sistem, na kardiovaskularni sistem, uravnava krvni tlak, uravnava sladkor v krvi, je dobra podpora pri kemoterapiji. Ima ogromno vitaminov, razen vitamina D, vsebuje pa tudi veliko železa," še dodaja sogovornica.

Aronija je sicer zelo močna, kako in kdaj jo je priporočljivo uživati? Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru: