Foto: Radio Maribor/Urška Šobak
Foto: Radio Maribor/Urška Šobak

Z Urško Šobak, raziskovalko gastronomskega izročila in sonaravnega načina življenja ter pridelave hrane ste delili številne recepte, poslali stare knjige in ustvarili eno čisto novo zgodbo, ki jo Urška nadaljuje in s številnimi ljudmi deli recepte naših babic in dedkov ter nas uči pomena dobre in kvalitetne hrane.

Pred prazniki jo je obiskal sodelavec Robert Zajšek, skupaj pa sta spekla krompirjevo torto, katere recept je objavljen tudi na Urškini spletni strani Ejbabi.si, objavljamo pa ga tudi mi:

Sestavine:
4 jajca
250 g sladkorja
50 g mletih lešnikov
25 g kakava v prahu
30 g v rumu namočenih drobtin
250 g pretlačenega kuhanega krompirja
½ vrečke pecilnega praška / vinskega kamna
2 čž cimeta
¼ čž kardamoma
300 g čokolade za kuhanje
150 g sladke smetane

Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek
Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek

Postopek:
Ločimo rumenjake in beljake.
Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Nato dodamo lešnike, kakav, drobtine, pecilni prašek, cimet in kardamom in dobro premešamo.
Dodamo pretlačen krompir in spet temeljito premešamo.
Stepemo beljake in jih nežno vmešamo v »rumenjakovo« testo.
Zlijemo v namaščen ali s peki papirjem obložen tortni obod premera 26 ali 28 cm in pečemo približno 30 minut na 180 stopinj Celzija. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit že pečen tako, da ga zapičimo na sredino biskvita in mora biti brez ostankov testa, ko ga potegnemo ven.
Biskvit ohladimo.
Pripravimo čokoladni preliv: v loncu nad paro stopimo čokolado in dodamo sladko smetano. Mešamo z metlico, da se čokolada in smetana lepo povežeta med seboj.
Ohlajen biskvit premažemo s čokoladnim prelivom in počakamo, da se ohladi preden zarežemo.
Pa še nekaj:
Sladkorja lahko dodamo manj.
Če uporabimo brezglutenske drobtine, je lahko ta sladica popolnoma brez glutena.

"Zelo dolgo sem razmišljala, kaj bi delila z vami za praznike. Da bo res dišalo po praznikih, bomo pa dodali v krompirjevo torto še par dišavnic, ki nam bodo pričarale res tiste praznične občutke, ko bomo zagrizli v kos te torte," je povedala Urška Šobak.

Vabljeni k poslušanju pogovora: