Akcija je nastala na pobudo in pod vodstvom Savine Goličnik, ko je na humanitarni odpravi v Južnoafriški republiki odkrila projekt Santa’s Shoebox in ga ob vrnitvi v domovino leta 2012 prvič izvedla kar iz dnevne sobe in prtljažnika osebnega avtomobila. Akcija je iz leta v leto rasla, letošnja je že v teku, zato sta v jutranjem programu z njo poklepetala voditelja Katja Gregorec in Kristijan Šmid.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Akcija Božiček za en dan je dobrodelna akcija, v okviru katere želimo obdariti socialno šibkejše otroke in starostnike in ima osebno noto, zato, ker pripravite darilca za točno določenega otroka oz. starostnika," je povedala Savina Goličnik.

Kdo je lahko božiček za en dan?
"Božiček je lahko prav vsak. Obišče našo spletno stran, kjer se registrira, postane božiček in pripravi darilce po navodilih. Lahko pa kot prostovoljec ali donator pomaga pri izpeljavi akcije."

Kdo sestavlja "božičkov seznam"?

"Pri sestavi nam priskočijo na pomoč institucije, ustanove, kot so centri za socialno delo, Rdeči križ, Karitas, razne šole, vrtci in podobno. Ti se na lokalni ravni uskladijo in pripravijo ta seznam, ki ga potem mi objavimo in njihovi presoji zaupamo. Gre za super simbiozo, kjer smo mi logistični del akcije, oni pa nam pomagajo pri seznamu in podelitvi darilc, da pridejo v prave roke." Kaj naj vsebuje škatla, preberite na njihovi spletni strani.

Letos bodo obdarili od 13 do 14 tisoč ljudi, točno številko vedno izvedo, ko so vsa darilca dostavljena. V vseh letih pa so podarili že več kot sto tisoč daril in narisali vsaj še dvakrat toliko več nasmehov. Darila zbirajo še do vključno do 28. novembra.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete TUKAJ.