Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman

Martinovo je praznik, ki sega daleč v čas pred našim štetjem, čeprav je danes videti krščanski. V jesenskih praznovanjih so se naši poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu.

"Ta praznik ima svoje korenine daleč daleč nazaj in še zdaleč ni samo naš. Namreč tisto, kar je bistvo in osnova in kar z Martinovim ne bi smeli pozabiti, je hvaležnost. Namreč v tem času pozne jeseni so bili pridelki pospravljeni, kašče polne, pujseki so se redili, … skratka vsega je bilo v izobilju in kaj je človeku takrat preostalo? Bil je hvaležen za to, da mu je uspelo vse to pridelati. Bil je dobro pripravljen na zimo, ki je sledila in v tej hvaležnosti je pač poklical še prijatelje, sosede, znance, da se je z njimi poveselil in tako so ljudje hodili od kleti do kleti, od človeka do človeka, od družine do družine in se imeli lepo. Seveda govorimo še od predkrščanskem obdobju, kasneje v to pade god Sv. Martina. Martin je prikazan kot dobrotnik, kot nekdo, ki da tudi svoj plašč revežem, umesti se natančno na 11. november in to je bil čas, ko je resnično tudi v kleteh ,v letinah, ki so bile še malce drugačne, vino počasi dozorevalo. Torej, nehalo se je obdobje fermentacije, pokazalo je že svoj značaj in tisti, ki so ga pridelali, so se radi pohvalili in zelo dobro je bilo in mošt je za nekatere še vedno ena izmed najlepših pojavnih oblik vina," je v jutranjem programu povedal radijec in mestni viničar Stane Kocutar.

Martinovanje v Mariboru privabi veliko ljudi. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Martinovanje v Mariboru privabi veliko ljudi. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Maribor bo tudi letos gostil največje javno martinovanje v Sloveniji, ki pa ga je Zavod za turizem Maribor tokrat prvič raztegnil na dva dni, in sicer 10. in 11. novembra. Gre za eno od najbolj prepoznavnih in priljubljenih prireditev v štajerski prestolnici, na kateri bo letos sodelovalo več kot 70 lokalnih ponudnikov vina in kulinarike.

"Zgodba martinovanj je zanimiva, bogata, precej avtohtona in to je prireditev, ki ima svoj sloves. Tudi ne manjka Avstrijcev na našem martinovanju," je dodal Stane Kocutar.

Kdaj pa se je Martinovo začelo v Mariboru? Prisluhnite celotnemu pogovoru TUKAJ.

Pogovor sta pripravila jutranja voditelja Katja Gregorec in Kristijan Šmid.