V Bralno značko za odrasle se lahko vključijo vsi uporabniki Mariborske knjižnice. S seznama, ki letos vsebuje 27 naslovov leposlovnih knjig, je za sodelovanje potrebno prebrati 7 del.Foto: Reuters
V Bralno značko za odrasle se lahko vključijo vsi uporabniki Mariborske knjižnice. S seznama, ki letos vsebuje 27 naslovov leposlovnih knjig, je za sodelovanje potrebno prebrati 7 del.Foto: Reuters

"Izvajamo ga več kot desetletje najprej v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, od leta 2015 pa z lastnim priporočilnim seznamom, ki ga vsako leto oblikujemo tematsko. Vsako leto se v Bralno značko za odrasle vključi približno 40 bralk in bralcev, ki svoje branje nadgradijo v tej obliki, v lanskem letu je obrazec izpolnilo 32 uporabnic in uporabnikov. Seveda pa to ni dokončno število zainteresiranih bralcev, na tak način predstavljeni bralni predlogi so vedno dobro sprejeti in se knjige bolje izposojajo tudi izven sezon posameznih bralnih značk," je povedala Jasna Mlakar.

Foto: MMC RTV SLO/Mariborska knjižnica
Foto: MMC RTV SLO/Mariborska knjižnica

V Bralno značko za odrasle se lahko vključijo vsi uporabniki Mariborske knjižnice. S seznama, ki letos vsebuje 27 naslovov leposlovnih knjig, je za sodelovanje potrebno prebrati 7 del. Naslove je potrebno zapisati na poseben obrazec, ki je na razpolago v vseh enotah Mariborske knjižnice in na njeni spletni strani. "Gre za sproščujoče branje, je pa potrebno formalno izpolniti obrazec, na katerega se napiše teh sedem naslovov in ga oddati. Naslov letošnje Bralne značke za odrasle je Spominjamo se velikih imen. Rdeča nit našega bralnega nabora so okrogle obletnice, ki jih zaznamujemo v letošnjem letu. V ospredju sta slovenska književnika, pisatelj Ivan Tavčar in pesnik Karel Destovnik Kajuh. Leto 2023 je bilo razglašeno tako za Tavčarjevo kot tudi za Kajuhovo leto, zato ju na bralnem seznamu navajamo najprej. S svojimi deli jima sledijo pomembni predstavniki domače in tuje književnosti, klasiki, ki jih morda že dolgo nismo imeli v rokah, med njimi pa se nahajajo tudi zapisi o drugih znamenitih osebnostih, od znanstvenikov in športnikov do glasbenikov in slikarjev," je še povedala Jasna Mlakar.

Sezona Bralne značke za odrasle se je letos začela s 1. marcem in se zaključuje s 30. novembrom, ko je potrebno izpolnjene obrazce oddati v katerikoli enoti Mariborske knjižnice.

Celotnemu pogovoru pa lahko prisluhnete tukaj: